Aizvadītās nedēļas nogalē Krievijas autonomajā Čečenijas Republikā ar vērienu nosvinētas apgabala līdera Ramzana Kadirova nelaiķa vecākā brāļa Seļimhana dēla Hamzata kāzas ar Imanu Magomadovu, vēsta pats prezidents.

Kā noprotams no Čečenijas prezidenta un aculiecinieku ierakstiem sociālajos tīklos, autoritārais līderis personīgi rūpējies, lai kāzas būtu vērienīgas. "Ar mums dalīties priekā ieradās Ziemeļkaukāza reģionu līderi, federālo departamentu vadītāji, kā arī viesi no Krievijas reģioniem un citām valstīm. Ieradies arī Krievijas Ziemeļkaukāza lietu ministrs Ļevs Kuzņecovs," teikts Kadirova oficiālajā "Instagram" profilā.

Tur arī norādīts, ka kāzas svinētas, ievērojot visas čečenu tradīcijas, tostarp likumu, ka tajās ikviens ir gaidīts viesis. Kadirovs apgalvo, ka kāzas apmeklējuši aptuveni 2000 viesu. Tomēr, kā var redzēt internetā publicētajos aculiecinieku video, viesu ienākumu līmenis ievērojami pārsniedz Čečenijas vidējos rādītājus.

Kāzu kolonnā redzami vismaz piecpadsmit dažāda vecuma "Rolls-Royce", kā arī desmitiem "G" un "S" klases "Mercedes-Benz" automašīnu. Tikmēr IKP uz iedzīvotāju pēc Pasaules Bankas un ANO aprēķiniem autonomijā ir otrs zemākais starp 80 Krievijas federālajiem subjektiem.

Kāzu svītas video:

Tāpat tradicionāli kāzās agrāk notikušas viesu cīkstēšanās un dižošanās prasmēs, klāsta Kadirovs. Šajās kāzās tradīcija ievērota ar vērienu - līgavaiņa, kā arī paša prezidenta dzimtajā Centarojas ciemā zirgu skriešanās sacensībās piecās kārtās dalību ņēmuši vairāk nekā divsimts zirgu, apgalvots prezidenta "Instagram" profilā.

Kāzu viesi sacentušies arī citos "tradicionālajos sporta veidos", piemēram, brīvajā cīņā un virves vilkšanā. Uzvarētāji balvās cita starpā saņēmuši arī automašīnas.

Aptuveni pirms gada "Radio Brīvā Eiropa" vēstīja, ka jau kopš Kadirova nākšanas pie varas Kremlis Čečenijai devis pieeju lielām naudas summām un pievēris acis uz to, ka Kadirovs daļu no šīs summas novirza savām personiskajām vajadzībām. Nepilnus 400 000 ASV dolāru gadā prasot jau viņa staļļa uzturēšana, kurā tiek turēti tikai augstākā ranga sporta zirgi. Papildus izmaksas veido treneru algošana un maksa par transportu uz un no Eiropas sacīkstēm.

Tāpat Kadirovs koordinē plaša mēroga programmas abu Čečenijas karu laikā iznīcinātās infrastruktūras atjaunošanai. No publicētajiem video noprotams, ka investīcijas nav gājušas secen arī Centarojas ciemam, no kura nāk Kadirovu klans.

Nauda šiem projektiem galvenokārt nāk no Krievijas budžeta, kā arī "brīvprātīgo ziedojumiem" – no strādājošās čečenu minoritātes, kā arī turīgākajiem Maskavā dzīvojošajiem čečenu uzņēmējiem tiek izspiesta nauda, savulaik rakstīja "Radio Brīvā Eiropa".

Vērienīgās kāzu svinības notikušas divas dienas - sestdien un svētdien, ziņo aculiecinieki.

A photo posted by @_wedding_world on May 3, 2016 at 2:09am PDT

A photo posted by @taym_b on Apr 30, 2016 at 10:05am PDT

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!