Foto: AP/Scanpix

Taivānas prezidente Cai Inveņa pirms salas diplomātisko sabiedroto apmeklēšanas sestdien ieradusies Honolulu, neskatoties uz Ķīnas spēcīgajiem iebildumiem pret šo vizīti.

Cai Havaju salās paredzēts apmeklēt ASV karakuģa "Arizona" vraka memoriālu, kas izveidots kā piemiņas vieta Japānas uzbrukumam Pērlhārborai Otrā pasaules kara laikā.

Cai ir sākusi nedēļu garu braucienu, kurā viņa apmeklēs Taivānas diplomātiskos sabiedrotos Klusajā okeānā - Tuvalu, Solomona salas un Māršala salas.

Taivānas prezidentei pa ceļam plānots apmeklēt Havaju salas un ASV piederošo Guamu. Ķīna, kas Taivānu uzskata par savu neatņemamu sastāvdaļu, protestē, ja Taivānas līderi tranzītā šķērso ASV teritoriju.

ASV Valsts departaments šonedēļ paziņoja, ka Cai pārvietošanās cauri ASV teritorijai būs "privāta un neoficiāla", un tā tiks bāzēta ilgstošajā ASV praksē, kas ir atbilstoša "mūsu neoficiālajām attiecībām ar Taivānu".

Valsts departaments arī uzsvēra, ka "ASV "vienas Ķīnas" politikā izmaiņu nav".

Šī ir otrā reize šogad, ka Cai apmeklē ASV. Viņa janvārī ieradās Hjūstonā un Sanfrancisko, bet pēc tam turpināja ceļu uz vairākām Centrālamerikas valstīm, kurām ir diplomātiskās attiecības ar Taivānu.

ASV prezidenta Donalda Trampa vizīte Ķīnā ir paredzēta pēc divām nedēļām. Tramps pērnā gada decembrī saniknoja Pekinu, pieņemot Cai apsveikuma zvanu pēc uzvaras ASV prezidenta vēlēšanās. Tramps arī uz brīdi apšaubīja ASV gadu desmitiem piekopto "vienas Ķīnas" politiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!