Speciālisti, kas atbildīgi par pasaulslavenās Mikelandželo Dāvida kosmētisko restaurāciju, nespēj vienoties par metodi mākslas darba atbrīvošanai no putekļiem un netīrumiem, kas pēdējo 129 gadu laikā sakrājušies uz šīs slavenās renesanses laika skulptūras.
Kopš 1873.gadā Dāvids tika pārvietots uz galeriju, lai aizsargātu statuju no atmosfēras un piesārņojuma kaitīgās iedarbības, šī ir pirmā reize, kad piecus metrus augsto mākslas darbu tīrīs.

Restauratori jau gandrīz bija sākuši tīrīt skulptūru ar šķidriem līdzekļiem, kad viens no galvenajiem šajā darbā iesaistītajiem speciālistiem paziņoja, ka Dāvids jātīra ar birstītēm, neizmantojot nekādus šķidrumus. Citi eksperti šim viedoklim nepiekrīt, jo uzskata, ka ar sauso tīrīšanu nevarēs no netīrumiem atbrīvot akmens poras.

Šo domstarpību dēļ daudzi starptautiskie mākslas eksperti parakstījuši aicinājumu atlikt Dāvida tīrīšanu, kamēr neatkarīga komisija nebūs pieņēmusi lēmumu par ieteicamo tīrīšanas metodi.

Gaidāms, ka Dāvida tīrīšana izmaksās aptuveni 150 000 eiro (88 500 latu), un galerijas apmeklētājiem būs iespēja aplūkot restauratoru darbu.

Dāvida skulptūru Mikelandželo izkala no viena vesela marmora gabala, un šis darbs ilga no 1501. līdz 1504.gadam. Skulptūrā attēlots Bībeles tēls Dāvids, kurš nogalināja milzi Goliātu. Pabeidzot statuju 29 gadu vecumā, Mikelandželo ar šo darbu kļuva par sava laika izcilāko tēlnieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!