Kāds polis paziņojis, ka atradis divus Otrā pasaules kara laikā nacistu izveidotus tuneļus un plašu pazemes kompleksu, vēsta Polijas Radio.

Preses konferencē Valbžihas domes pārstāvji un atradējs Kšištofs Špakovskis paziņoja, ka esot noformēti ar atradumu saistītie dokumenti. Pazemes tuneļi atrodas Polijas dienvidrietumos. Turpat divi citi vīrieši atklājuši vietu, kurā varētu būt paslēpts leģendām apvītais Otrā pasaules kara laika vilciens, kuru tagadējās Polijas teritorijā pametuši nacistiskās Vācijas spēki.

Špakovskis apgalvo, ka viņa atklājums esot balstīts uz gadiem ilgu izpēti. Bez ieročiem un tehniskā aprīkojuma tuneļos vēl varētu būt pretgaisa patvertnes.

1943. gadā nacistu režīms Lejassilēzijā sāka projektu "Riese" ("Milzis") - lielas pazemes būves celtniecību.

Špakoviskis ir Polijas "Riese" asociācijas priekšsēdētājs.

Ziņas par nacistu "zelta vilciena" iespējamo atrašanās vietu likušas sarosīties bagātību kārotājiem. Saskaņā ar leģendu 1945. gada sākumā nacistiskā armija, bēgot no padomju spēku tuvošanās, toreizējā Vācijas pilsētā Breslavā (tagadējā Polijas pilsēta Vroclava) glabāto salaupīto zeltu, dārglietas un citas vērtības sakrāva vilcienā un mēģināja izvest.

Pēc dažām ziņām, vilcienā varētu atrasties arī leģendārā "Dzintara istaba", par kuras likteni nekas nav zināms kopš 1945. gada aprīļa, kad tā pazuda toreizējā Kēnigsbergā (tagadējā Kaļiņingrada).

"Zelta vilciens" tā arī nekad nesasniedza savu galamērķi, bet neskaidros apstākļos pazuda tagadējās Polijas dienvidrietumos.

Gan vilciena atradēji, gan Polijas amatpersonas uzskata, ka tagad atrastajā vilcienā, visdrīzāk, atrodas militārais aprīkojums, taču nav izslēgts, ka bruņuvilcienā mēģināts izvest nacistu salaupītās dārglietas un mākslas darbus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!