ASV Teksasas štatā, kuru skāruši spēcīgi plūdi, draud eksplodēt un aizdegties ķīmiskā rūpnīca netālu no Hjūstonas.

Vētras "Hārvijs" izraisīto plūdu dēļ rūpnīcā "Arkema" pārstājušas darboties dzesēšanas iekārtas, un uzņēmums apgalvo, kas pašreiz nav nekādu iespēju novērst ugunsgrēku.

Jau ziņots, ka "Hārvijs" ASV Teksasas štatā izraisījis postošus plūdus un tagad, tiesa jau ar mazāku spēku, virzās dziļāk Luiziānas štatā.

Teksasā vētra prasījusi vismaz 25 cilvēku dzīvības, bet simtiem cilvēku liktenis nav zināms.

Vētras dēļ traucēta arī energoapgāde un slēgti naftas cauruļvadi.

Teksasas dienvidos pārplūdušas divas cisternas, kā rezultātā noplūduši gandrīz 30 000 galoni naftas.

"Arkema" pārtrauca darbu piektdien, vēl pirms vētra sasniedza Hjūstonu. Tomēr plūdi rūpnīcu nesaudzēja, tostarp applūda rezerves ģeneratori.

Rūpnīca ražo organiskos peroksīdus, un ķimikālijas, kas atrodas rūpnīcā, var kļūt bīstamas, paaugstinoties to temperatūrai.

"Tagad materiāli var eksplodēt un izraisīt spēcīgu ugunsgrēku," paziņoja rūpnīcas vadība, norādot, ka augstais ūdens līmenis un elektrības trūkums atstājuši viņus bez iespējām novērst tuvojušos nelaimi.

Rūpnīcas vadība apgalvoja, ka ugunsgrēku, domājams, izdosies savaldīt rūpnīcas teritorijā, taču drošības apsvērumu dēļ iedzīvotāji 2,4 kilometru rādiusā ap rūpnīcu ir evakuēti.

"Hārvijs" ir spēcīgākā vētra, kāda skārtusi Teksasu pēdējo 50 gadu laikā. Teksasā plūdu dēļ mājas bijuši spiesti atstāt vairāk nekā 30 000 cilvēku, kas izmitināti sabiedriskās ēkās iekārtotās patvertnēs.

Glābšanas darbos iesaistīti 14 000 Nacionālās gvardes karavīru, kuriem tuvākajā laikā pievienosies vēl 10 000.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!