Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Trešdien, 1. martā, Taivānas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka netālu no valsts gaisa telpas pēdējo 24 stundu laikā novērotas 25 Ķīnas gaisa spēku lidmašīnas un trīs kara kuģi. Taipeja to raksturo kā regulāru Pekinas tirāniju, ziņo Taivānas varasiestādes.

Šīs militārās aktivitātes Taivānas teritorijā vai pie tās nav nekas jauns, jo pēdējo trīs gadu laikā Taipeja vairākkārt ir norādījusi uz Pekinas militārajām darbībām netālu no Ķīnas un Taivānas robežas. Tā kā Ķīna Taivānu uzskata par savu teritoriju, Pekina cenšas aizstāvēt savas suverenitātes prasības, skaidro aģentūra "Reuters".

Neatkarīgi no Taipejas dusmām par Pekinas darbībām, Ķīna apgalvo, ka tās aktivitātes ir attaisnojamas, jo valsts aizstāv savu teritoriālo integritāti un brīdina ASV neiejaukties Taivānas lietās.

Taivānas Aizsardzības ministrija paziņoja par 25 Ķīnas "J-10" iznīcinātāju ielidošanu salas gaisa drošības identifikācijas dienvidrietumu zonā (ADIZ) un trīs kara kuģiem. Tomēr jāpiebilst, ka, balstoties uz ministrijas publiskoto karti, šīs militārās operācijas ir tuvāk Ķīnas krastam nekā Taivānas, skaidro aģentūra.

Taivānas militārie spēki novērojuši situāciju un, atbildot uz Ķīnas darbībām, nosūtījuši paši savus gaisa spēku lidaparātus, skaidroja ministrija, izmantojot klasiskās frāzes šāda tipa Ķīnas pārkāpumu gadījumos.

Tomēr Ķīnas lidaparāti nešķērsoja Taivānas šauruma viduslīniju, kas iepriekš bija kalpojusi kā neoficiāla robeža starp abām valstīm. Ķīnas gaisa spēki šo robežu pārkāpuši regulāri, kopš pagājušajā augustā uzsāka kara spēļu simulāciju netālu no Taivānas robežas.

Neviens šāviņš nav izšauts un Ķīnas militārie lidaparāti atrodas Taivānas ADIZ, nevis tās teritoriālajā gaisa telpā. ADIZ ir plašāka teritorija, ko novēro Taivāna. Tas dod valstij vairāk laika, lai reaģētu uz militārajiem draudiem.

Lai gan demokrātiski ievēlētā Taivānas valdība ir atkārtoti Ķīnai piedāvājušas sarunas, valsts apgalvo, ka uzbrukuma gadījumā tā sevi aizstāvēs. Taipeja arī apgalvo, ka tikai Taivānas iedzīvotāji var izlemt valsts nākotni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!