Foto: AFP/Scanpix

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu pirmdien brīdināja, ka Irānas kodolprogramma ir pienākusi vēl tuvāk izšķirošajai "sarkanajai līnijai", bet tā to vēl nav šķērsojusi.

"Tā vēl nav šķērsojusi "sarkano līniju", kuru es raksturoju ANO, bet tā sistemātiski tai tuvojas, un mēs nedrīkstam pieļaut, ka tā to šķērso," vēršoties pie paša vadītās alianses "Likud-Beitenu" vadības, sacīja premjers.

Septembrī, runājot ANO Ģenerālajā asamblejā, Netanjahu raksturoja Irānas panākto urāna bagātināšanas procesā. Sasniedzot "sarkano līniju", Teherāna spēs iegūt savus kodolieročus, brīdināja premjers.

Izraēla, kas ir vienīgā Tuvo Austrumu kodolvalsts - tiesa, oficiāli Telaviva to nav atzinusi -, neizslēdz iespēju spert pret Irānu militārus soļus, ja starptautiskajai sabiedrībai neizdosies apturēt tās kodolprogrammu.

Irāna noliedz, ka tā mēģinātu iegūt atombumbu, un apgalvo, ka tai ir vajadzīga kodolprogramma mērķiem medicīnas un enerģētika jomās.

Izraēlas armijas štāba priekšnieks Bennijs Gancs šomēnes sacīja, ka Irāna vēl līdz šī gada beigām varētu tikt pie kodolieročiem.

"Irānas rīcībā ir līdzekļi, lai vēl pirms šī gada beigām iegūtu kodolieročus, bet tas nenozīmē, ka viņi šo līmeni sasniegs," viņš sacīja portālam "YNet", piebilstot, ka "sankcijām, izolācijai un pastāvīgajam spiedienam pret Teherānu" ir jākļūst intensīvākam.

ASV prezidents Baraks Obama martā sacīja, ka līdz brīdim, kad Irāna varētu iegūt kodolieročus, atlicis vairāk nekā gads.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!