Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ievērojot Izraēlas augstākās tiesas lēmumu, premjerministrs Benjamins Netanjahu svētdien atlaidis veselības un iekšlietu ministru Arji Deri.

Izraēlas augstākā tiesa trešdien nolēma, ka reliģiskās partijas "Shas" līderis Arje Deri nevar ieņemt veselības un iekšlietu ministra amatu, jo nesen notiesāts par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas.

Deri stājās veselības un iekšlietu ministra amatā pagājušajā mēnesī, kad Izraēlā pie varas nāca labējākā valdība valsts vēsturē. Viņa iecelšana šajā postenī bija viena no galvenajām "Shas" prasībām sarunās par koalīcijas veidošanu ar Netanjahu.

Deri pagājušajā gadā atzinās, ka izvairījies no nodokļu maksāšanas, un viņam tika piespriesta 180 000 šekeļu (aptuveni 49 000 eiro) liela sodanauda. Viņš arī atteicās no savas vietas parlamentā.

Tiesneši norādīja, ka Deri radīja priekšstatu, ka gatavojas aiziet no politikas, lai panāktu vieglāku sodu, bet vēlēšanās novembrī atkal kandidēja uz vietu parlamentā.

Likumdevēji pagājušajā mēnesī pieņēma likumprojektu, kas ļauj ikvienam, kas notiesāts par likumpārkāpumiem, bet kuram nav piespriesta brīvības atņemšana, ieņemt ministra amatu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!