Foto: AFP/Scanpix

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu pārvēlēšanas gadījumā pirmdien solījis uzbūvēt tūkstošiem kolonistu mājokļu Austrumjeruzalemē, lai novērstu tālāku piekāpšanos palestīniešiem.

Jau vēstīts, ka Izraēlā otrdien notiks pirmstermiņa parlamenta vēlēšanas. Pēdējās sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka premjerministra Benjamina Netanjahu partija "Likud" vēlēšanās varētu iegūt 20 līdz 23 no 120 vietām parlamentā, bet Darba partijas un liberālās partijas "Hatnuah" ("Kustība") alianse - Cionistu savienība - varētu izcīnīt 24 līdz 26 vietas.

Apmeklējot Har Homas ebreju kolonistu apmetni Austrumjeruzalemē, Netanjahu solīja, ka nekad neļaus palestīniešiem nodibināt savu galvaspilsētu Jeruzalemes austrumos.

"Es to nepieļaušu. Mani draugi un es "Likud" partijā saglabāsim Jeruzalemes vienotību," paziņoja Netanjahu, solot novērst tālāku pilsētas šķelšanos, uzbūvējot tūkstošiem jaunu kolonistu mājokļu.

"Mēs turpināsim būvēt Jeruzalemē, mēs pievienosim tūkstošiem jaunu mājokļu vienību, un, saskaroties ar visu starptautisko spiedienu, mēs saglabāsim un turpināsim attīstīt mūsu mūžīgo galvaspilsētu," paziņoja Netanjahu.

Izraēla Austrumjeruzalemi, tostarp vecpilsētu, sagrāba Sešu dienu kara laikā 1967.gadā, taču palestīnieši vēlas to padarīt par savas nākotnes valsts galvaspilsētu.

Palestīnieši un starptautiskā sabiedrība visas Rietumkrastā un Austrumjeruzalemē uzbūvētās apmetnes uzskata par nelikumīgām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!