Foto: AP/Scanpix/LETA

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu paziņojis, ka veic pārrunas ar vadošajiem Covid-19 vakcīnu ražotājiem "Pfizer" un "Moderna" par iespēju atvērt šo kompāniju vakcīnu ražotnes Izraēlā, vēsta "The Jerusalem Post".

"Es veicu pārrunas ar viņiem par ražotņu atvēršanu Izraēlā, kas pārvērtīs Izraēlu par starptautisku koronavīrusa apkarošanas centru," TV ziņās paziņoja premjers.

"Moderna" rūpnīca koncentrētos uz maza izmēra vakcīnu flakonu pildīšanu, bet "Pfizer" kalpotu kā pētījumu un izstrādēs centrs cīņai ar nākotnes vīrusiem, skaidroja Netanjahu.

Tāpat viņš atklāja, ka ar ražotājiem runā par papildu desmitiem miljoniem vakcīnu devu nodrošināšanu, lai valstij būtu rezerves iedzīvotāju vakcinēšanai katru gadu.

"Es vēlos panākt situāciju, kurā labējie, kreisie, arābi, ebreji... Es vēlos, lai viņi visi vakcinējas un vēlos nodrošināt, ka viņiem būs pieejamas nākotnē nepieciešamās vakcīnas," uzsver premjers.

Izraēla ir viena no pirmajā valstīm pasaulē, kas noslēdza līgumus ar vakcīnu ražotājiem un sāka masīvu vakcinācijas kampaņu pret Covid-19.

Arī tagad Izraēla ir pasaules līderis vakcinācijas ziņā. Saskaņā ar Veselības ministrijas datiem līdz 16. februārim pilnībā vakcinēti (saņemtas abas potes) vairāk nekā 28% iedzīvotāju un 39% pieaugušo (vecāki par 16 gadiem).

Pirmos Izraēlā sāka potēt par 60 gadiem vecākus iedzīvotājus, šajā grupā abas nepieciešamās potes saņēmuši līdz 72-83% (atšķirības pa sīkāk iedalītām vecuma grupām). Turklāt vakcinācija jau uzrādījusi pozitīvus rezultātus – grupā virs 60 gadu vecuma ar Covid-19 hospitalizēto skaits nokritis par 34%, ja salīdzina ar janvāra vidus datiem. Savukārt jaunākās vecuma grupās, kur tik plašas vakcinēšanas vēl nav bijis, hospitalizēto skaits saglabājies tajā pašā līmenī un pat nedaudz pieaudzis, raksta "The Financial Times".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!