Foto: AFP/Scanpix/LETA

Nevada otrdien kļuva par pirmo ASV štatu, kura Likumdošanas iestādē vairākumā ir sievietes, kad Lasvegasas apgabala amatpersonas iecēla divas sievietes vakantās vietās štata Asamblejā.

Pēc demokrātu politiķu Rošelas Thujas Ngujenas un Beatrises Andželas Djurenas iecelšanas sieviešu īpatsvars Nevadas Likumdošanas iestādē pieauga līdz 51%.

Likumdošanas iestādes augšpalātā Senātā sievietes vēl arvien ir mazākumā - deviņas no 21 štata senatoriem. Tomēr Likumdošanas iestādes apakšpalātā Asamblejā sievietes tagad ieņem 23 no 42 vietām un sastāda 55%.

Štata Likumdošanas iestādē kopumā no 63 vietām sievietes tagad ieņem 32 jeb 51%.

Nevienā no ASV štatu likumdošanas iestādēm sievietes līdz šim nebija vairākumā vai pat ar 50% īpatsvaru, liecina Ratgersa Universitātes Amerikāņu sieviešu un politikas centra dati.

Pirms 2018. gada Ņūhempšīra bija pirmais štats ar sieviešu vairākumu vienā no likumdošanas iestādes palātām, kad 2009. un 2010. gadā sievietes bija vairākumā Ņūhempšīras Senātā.

Šogad notikušās vēlēšanās sievietes sasniedza vai pārsniedza 50% slieksni Nevadas štata Asamblejā un Kolorādo štata likumdošanas iestādes apakšpalātā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!