Ceturtdien Bulgārijas parlaments vēlreiz noraidīja jauno kreisā centra valdību, kas arī trešdienas vakarā tika noraidīta ar vienas balss vairākumu. Šāds pavērsiens draud aizkavēt reformas un izjaukt Bulgārijas plānus 2007.gadā pievienoties Eiropas Savienībai (ES).
Dažas stundas pēc jaunā, uz Rietumiem orientētā premjerministra un Sociālistiskās partijas līdera Sergeja Staniševa apstiprināšanas ar tikpat mazu balsu vairākumu (120 pret 119), Bulgārijas Nacionālā asambleja noraidīja viņa ierosināto kabinetu ar 118 balsīm pret 117, paziņoja vēlēšanu komisija.

Arī ceturtdien notikušajā aizklātajā balsojumā parlaments noraidīja Staniševa valdību.

"Nespējot iegūt nepieciešamo vairākumu parlamentā, mēs esam nonākuši pie slēdziena, ka sociālistu partijas mandāts valdības veidošanai ir izsmelts," žurnālistiem sacīja Staniševs.

Šāds balsojums atstājis valsti bez jaunas valdības, kaut gan pēc parlamenta vēlēšanām ir pagājis vairāk nekā mēnesis.

Ierosinātajā koalīcijā dominē sociālisti, kuri 25.jūnija parlamenta vēlēšanās ieguva vislielāko balsu skaitu, taču neieguva absolūto vairākumu. Viņi apvienojušies ar partiju, kas pārstāv Bulgārijas turku minoritāti, lai mēģinātu izveidot mazākuma valdību.

Problēmas ar jaunās valdības apstiprināšanu var kaitēt Bulgārijas cerībām pievienoties ES. Pirms vēlēšanām Eiropas Komisija atgādināja Bulgārijai, ka tai jāīsteno reformas, it īpaši tiesu sistēmā, ja tā vēlas pievienoties ES 2007.gadā, kā tiek plānots.

"Situācija ir ļoti nopietna," teica joprojām pie varas esošais premjerministrs Simeons Sakskoburgotskis.

Asamblejas prezidents Georgijs Pirinskis aicināja vēlreiz balsot par jauno kabinetu ceturtdien pēcpusdienā pēc sociālistu pieprasījuma, jo viņi apšaubīja pirmās balsošanas aizklātumu.

Sociālisti apgalvo, ka opozīcijas partijas likušas saviem deputātiem publiskot savu balsojumu un tādējādi balsojums nav bijis brīvs un godīgs.

Konservatīvie politiķi arī apšaubīja otrā balsojuma likumību, jo tas tika izsludināts pēc tam, kad konservatīvo partiju deputāti bija atstājuši sēžu zāli, atstājot parlamentu bez nepieciešamā kvoruma - 121 no tā 240 deputātiem.

Viņi apsūdzēja sociālistus un Turku kustību par tiesībām un brīvībām mēģinājumā "nekonstitucionāli sagrābt" valdību un aicināja prezidentu Georgiju Parvanovu likt otrai lielākajai Nacionālās asamblejas partijai veidot valdību, jo "sociālistu mandāts ir sabrucis".

Saskaņā ar Bulgārijas konstitūciju, ja partijai, kas parlamenta vēlēšanās ieguvusi visvairāk balsu, neizdodas izveidot valdību, jaunās administrācijas veidošana jāuzdod partijai, kas vēlēšanās ierindojās otrajā vietā.

Šī partija būtu sen valdošā Nacionālā kustība par Simeonu II - Bulgārijas bijušo karali. Sakskoburgotska vadītā partija pagājušā mēneša vēlēšanās ieguva 53, bet sociālisti - 82 deputātu vietas.

Pagājušajā nedēļā Nacionālā kustība izstājās no gandrīz mēnesi ilgušajām sarunām ar sociālistiem par jaunās valdības veidošanu.

Tomēr šonedēļ tās līderis brīdināja politiķus, ka neveiksme jaunās valdības izveidošanā negatīvi ietekmēs Bulgārijas cerības pievienoties ES.

"Mēs nedrīkstam pieļaut krīzi un jaunas vēlēšanas," teica Sakskoburgotskis.

Kustības par tiesībām un brīvībām līderis Ahmeds Dogans arī brīdināja no jaunām vēlēšanām, sakot, ka tās likvidēs Bulgārijas programmu integrācijai Eiropas Savienībā un destabilizēs stāvokli valstī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!