Foto: Reuters/Scanpix

Gruzijas premjerministrs Iraklijs Garibašvili trešdien Kataras ekonomikas forumā Dohā atteicies pakļaut sankcijām Krieviju, attaisnojoties, ka sankcijas "iznīcinās Tbilisi ekonomiku un kaitēs iedzīvotāju interesēm", ziņo medijs "Al Jazeera".

Krievija ir viens no Gruzijas galvenajiem tirdzniecības partneriem, tomēr abām valstīm jau sen ir saspīlētas attiecības. "Gruzijas ikgadējais tirdzniecības apgrozījums ar Krieviju ir mazāks nekā viens miljards dolāru. Tas ir smieklīgi vai ne? Tas, ka viens miljards nevarētu ietekmēt Krievijas ekonomiku," uzsvēra premjerministrs.

"Salīdzinājumam: Eiropas Savienībai (ES) tirdzniecībā ar Krieviju tikai četrās dienās ir tāds pats apgrozījums kā mums gadā. Kur ir loģika, kad mūs aicina ieviest sankcijas pret Krieviju?" skaidroja Garibašvili.

Premjers arī vilka paralēles starp starptautisko atbildi 2008. gada Krievijas karam Gruzijā un iebrukumam Ukrainā, apgalvojot: "Vai kāds piemēroja sankcijas Krievijai mūsu kara dēļ? Neviens pasaulē formāli nereaģēja. Kur ir loģika, ka mūsu karš nav karš, bet Ukrainas ir."

Krievijas iebrukums Gruzijā 2008. gadā ilga vairākas dienas, kā rezultātā agresorvalsts pārņēma kontroli divos Gruzijas reģionos – Abhāzijā un Dienvidosetijā.

Medijs skaidro, ka kopš iebrukuma Ukrainā, Gruzija ir līdzsvaroti uzturējusi attiecības gan ar kaimiņvalsti Krieviju, gan ES.

Kad pagājušajā gadā Krievija paziņoja par daļēju mobilizāciju valstī, tūkstošiem vīriešu, nevēloties karot, devās uz Gruziju patvēruma meklējumos.

Lai gan šī mēneša sākumā Tbilisi atcēla arī Krievijas lidojumu aizliegumu, kopš 2008. gada valstis nav uzturējušas diplomātiskās attiecības.

"Gruzija ir grūtā situācijā mūsu ģeogrāfijas un nebeidzamās okupācijas dēļ," komentēja premjers. Gruzijas iedzīvotāju atbalsts Ukrainai ir spēcīgs. Premjerministra un viņa valdības kritiķi ir izteikušies, ka "Gruzijas Sapnis" partija ir prokrieviska, skaidro medijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!