Pēdējās nedēļās palestīniešu sabiedrības noskaņojumā notikušas būtiskas pārmaiņas, raksta avīze "New York Times", atsaucoties uz sabiedriskās domas aptauju, kurā savu viedokli izteikuši 1200 palestīnieši.
Kā liecina šā pētījuma dati, bruņotas akcijas pret izraēliešiem šobrīd neatbalsta 52 procenti palestīniešu - gandrīz divas reizes vairāk nekā jūnijā (27 procenti). Tā ir pirmā reize palestīniešu pašpārvaldes jaunākajā vēsturē, kad šādu viedokli pauduši vairāk par pusi respondentu. Aptauju beidzamā mēneša laikā veicis palestīniešu grupējums "Jeruzalemes mediju un komunikāciju centrs".

Palestīniešu mediji četrus gadus kopš sacelšanās jeb intifadas sākuma centušies uzturēt naidīgumu pret Izraēlu, norāda laikraksts. Televīzijā regulāri tika rādīti sakropļoti jaunieši, kas cīnījušies pret izraēliešiem, šie kadri mijās ar sērojošu māšu raudām un visu pavadīja patriotiska mūzika. Vienlaikus avīze atzīst, ka arī Izraēlas garīdznieki šo gadu laikā atļāvušies iekļaut savos televīzijā pārraidītajos sprediķos klaji musinošu propagandu.

Taču pēdējo nedēļu laikā jūtamas pārmaiņas notikušas gan ar palestīniešu televīziju, gan ar pašiem palestīniešiem, atzīmē laikraksts. Izzudušas daudzas frāzes, kas ēterā bieži bija dzirdamas pēdējo četru gadu laikā, netiek rādītas asiņainas ainas, pret ko aizvien biežāk iebilda arī paši palestīniešu skatītāji. Izraēlieši vairs netiek dēvēti par "mērkaķu vai cūku brāļiem", toties izskan aicinājumi uz samierināšanos.

"Mums jāciena cilvēka saprāts, viņa citādība, viņa cilvēcība un jāparāda tolerance pret viņu," savā sprediķī decembra sākumā sacīja garīdznieks Muhamads Abu Hunuds. Viņa svētrunu, ko apmeklēja vairāki ievērojami politiķi, tai skaitā jaunais Palestīnas atbrīvošanas organizācijas vadītājs un prezidenta amata kandidāts Mahmuds Abass, televīzija translēja visā Gazas sektorā.

"Intifadas sākumā mediji strādāja gluži citādi, rādot cīņu ainas un atskaņojot patriotiskas dziesmas. Tagad daudz vairāk tiek runāts par sociāliem un politiskiem jautājumiem. Pēc četrus gadus ilgas vardarbības abas puses ir ieinteresētas mainīt toni," sacījis Ramallahas universitātes mediju eksperts, profesors Našats Aktašs.

Visas šīs pārmaiņas neapšaubāmi var saistīt ar vienu atskaites punktu laikā - palestīniešu prezidenta Jasira Arafata nāvi, raksta avīze.

Izraēlas premjerministrs Ariels Šarons pieprasījis, lai jaunā palestīniešu vadība aptur kūdīšanu, norādot, ka šajā jautājumā ar tās pilnvarām pietiek jau tagad.

Lai gan oficiālās palestīniešu amatpersonas atturas komentēt šīs pārmaiņas mediju izteiksmes veidā, jo tas varētu liecināt par zināmu piekāpšanos Izraēlas prasībām, pārraižu noskaņas maiņa acīmredzami saistīta ar vispārējās gaisotnes uzlabošanos izraēliešu un palestīniešu attiecībās, norāda laikraksts.

Kopš Arafata nāves savu nostāju pārvērtējusi gan Izraēla, gan palestīniešu pašpārvaldes administrācija. Jaunais PAO vadītājs Abass skaidri licis saprast, ka palestīniešu medijiem jāizbeidz kūdīšana, norāda Vašingtonā bāzētā un Jeruzalemē pārstāvētā Tuvo Austrumu mediju pētījumu institūta direktors Jigals Karmons.

Abass, kas balotēsies palestīniešu prezidenta amatam janvārī paredzētajās vēlēšanās, kādā intervijā aicinājis izbeigt bruņoto konfrontāciju, bet palestīniešu vardarbīgo cīņu pēdējo četru gadu laikā nosaucis par kļūdu.

Viņš paudis viedokli, ka cīņai ar Izraēlu jāturpinās, taču ne vairs ar spridzinātāju pašnāvnieku rīkotiem terora aktiem, bet gan mierīgiem līdzekļiem, galvenokārt pie sarunu galda. Interesanti, ka tikmēr, kamēr bija dzīvs Arafats, Mahmuds Abass apvaldīja savu neapmierinātību ar palestīniešu vardarbīgajām cīņas metodēm.

Tomēr daudzi palestīnieši vēl uzskata, ka Izraēlas spēki turpina agresīvu kampaņu okupētajās teritorijās. Pēc organizācijas "Palestinian Human Rights Monitoring Group" datiem, kopš Arafata nāves nogalināti seši izraēlieši - karavīri, kas bija dislocēti Gazas sektorā, un vairāk nekā 40 palestīnieši - gan militārpersonas, gan civiliedzīvotāji, raksta avīze.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!