Foto: AP/Scanpix/LETA

Nīderlande otrdien noraidījusi Itālijas prasību pieņemt 47 nelegālos imigrantus, kurus Vidusjūrā uzņēmis tā sauktais glābšanas kuģis "Sea Watch 3", kas izmanto nīderlandiešu karogu.

"Sea Watch 3", kuram Itālija aizliegusi ieiet tās ostās, izmanto vācu nevalstiskā organizācija, un tas vairāk nekā pirms nedēļas Vidusjūrā Lībijas piekrastē uzņēma nelegālos imigrantus, kas pamatā nākuši no Subsahāras Āfrikas.

Kuģi savās ostās atteikusies ielaist arī Malta, un šobrīd tas atrodas Sicīlijas piekrastē.

"Bez skaidra priekšstata par vispārēju risinājumu Nīderlande nepiedalīsies improvizētos [nelegālo imigrantu] izsēdināšanas pasākumos," aģentūrai AFP pavēstīja Tieslietu un drošības ministrijas pārstāvis.

Itālijas iekšlietu ministrs Mateo Salvīni, kurš pārstāv labējo partiju "Līga", uzstāj, ka atbildība par šiem Vidusjūrā uzņemtajiem nelegālajiem imigrantiem jāuzņemas Vācijai vai Nīderlandei, brīdinot, ka Roma apsver iespējamas tiesiskas darbības pret kuģa apkalpi.

Taču Berlīne un Hāga uzstāj, ka tas jārisina Eiropas Savienības (ES) ietvaros, nošķirot patvēruma meklētājus no ekonomiskajiem migrantiem.

Nīderlandes valdība arī norāda, ka tā nav atbildīga par šo situāciju, jo kuģa apkalpe rīkojusies pēc savas iniciatīvas, un "Sea Watch 3" kapteinim pašam jāmeklē osta, kur izsēdināt jūrā uzņemtos nelegālos imigrantus.

Saskaņā ar ES tiesību normām atbildība par patvēruma pieprasījumu izskatīšanu būs jāuzņemas tai dalībvalstij, kuras ostā nelegālie imigranti tiks izsēdināti.

Janvāra sākumā ES ietvaros līdzīgā situācijā tika panākta vienreizēja vienošanās, ka divu kuģu, tostarp "Sea Watch 3" uzņemtie nelegālie imigranti, kurus Itālija liedza izsēdināt kādā no savām ostām, tika sadalīti starp astoņām bloka dalībvalstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!