Nīderlande ar 1.martu atvērs darba tirgu to valstu viesstrādniekiem, kas Eiropas Savienībā (ES) iestājās 2004.gadā, trešdien paziņoja Nīderlandes valdība.
"Situācija Nīderlandes darba tirgū ir tāda, ka brīva darbaspēka kustība no jaunajām ES dalībvalstīm ir vēlama, teikts Nīderlandes Sociālo lietu ministrijas vēstulē parlamentam.

Ministrija norādīja, ka līdz tam laikam jāīsteno attiecīga politika, lai izvairītos no negodīgas konkurences viesstrādnieku un vietējo iedzīvotāju starpā.

Parlamenta augšpalātai 27.februārī paredzēts balsojums par likumu, saskaņā ar kuru darba devējiem, kas maksās mazāku atalgojumu par likumā noteikto minimālo, varēs uzlikt naudassodu.

Darba inspektori jau vienojušies ar darba devēju un darbinieku organizācijām tajos sektoros, kur paredzams viesstrādnieku pieplūdums, kā būvniecībā un lauksaimniecībā, piebilda ministrijas pārstāvji.

2004.gadā pēc ES paplašināšanās līdz 25 valstīm savu darba tirgu jauno ES valstu iedzīvotājiem atvēra tikai Zviedrija, Lielbritānija un Īrija. Citas vecās ES dalībvalstis darba tirgu atvēra pagājušā gada maijā, savukārt Nīderlande izvēlējās īstenot vēl pakāpeniskāku pieeju.

Šī gada janvārī ES iestājās Bulgārija un Rumānija, taču Nīderlandes darba tirgus atvēršana uz šo valstu pilsoņiem neattieksies.

Pagājušā gada pēdējā ceturksnī bezdarba līmenis Nīderlandē bija 5,2% no darbspējīgajiem iedzīvotājiem, savukārt gadu iepriekš šis rādītājs bija 6,3%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!