Foto: EPA/LETA

Nīderlandes tiesa paziņojusi, ka valsts ir atbildīga par vairāk nekā 300 Bosnijas musulmaņu vīriešu un zēnu nogalināšanu Srebreņicā Bosnijas kara laikā 1995.gadā.

Kā vēsta britu raidsabiedrība BBC, tiesa secinājusi, ka Nīderlandes miera uzturētāji nav spējuši aizsargāt iedzīvotājus, kad pilsēta krita Bosnijas serbu armijas rokās. Slaktiņā tika nogalināti vairāk nekā 7000 cilvēku.

Bosnijas musulmaņi, kas bija patvērušies Nīderlandes karavīru kontrolētajā ANO miera uzturētāju bāzē, tika nodoti serbu armijai.

Srebreņica tiek uzskatīta par Eiropas asiņaināko slaktiņu kopš Otrā pasaules kara.


Pagājušajā gadā Nīderlandes tiesa atzina, ka valsts ir atbildīga par trīs cilvēku nogalināšanu.

Trešdien, 16.jūlijā, paziņotajā spriedumā tiesa norāda, ka Nīderlandes miera uzturētāji "Dutchbat" nedarīja pietiekami, lai aizsargātu 300 Bosnijas musulmaņus un tiem vajadzēja apzināties genocīda iespējamību. Nīderlandei jāuzņemas atbildība par notikušo un jāizmaksā kompensācijas 300 upuru ģimenēm.

Prasību tiesā iesniegusi organizācija "Srebreņicas mātes", kas apvieno slaktiņa upuru ģimenes.

BBC norāda, ka šis spriedums ir ārkārtīgi būtisks, tomēr daudziem sagādājis arī pamatīgu vilšanos, jo Nīderlandes līdzvainīgums atzīts vien par 300 nāvēm, lai gan nogalināti tika vairāk nekā 7000 cilvēku.

Kara laikā - no 1992. līdz 1995.gadam - tūkstošiem Bosnijas musulmaņu no Srebreņicas apkārtnes patvērās pilsētā, kamēr Bosnijas serbi īstenoja etniskās tīrīšanas kampaņu.

ANO 1993.gadā paziņoja, ka Srebreņica ir civiliedzīvotājiem droša vieta. Pēc divus gadus ilguša aplenkuma tā krita serbu armijas rokās. Tūkstošiem musulmaņu devās uz ANO bāzi, kas atradās netālu no Srebreņicas, kur bija izvietoti Nīderlandes miera uzturētāji.

Karavīri apgalvoja, ka civiliedzīvotājiem nekas nedraud un viņi tika nodoti Bosnijas serbu armijai. Kamēr sievietes un mazi bērni tika transportēti uz reģionu, kur pamatiedzīvotāji ir musulmaņi, vairāk nekā 7000 vīriešus un zēnus Bosnijas serbi aizveda no ANO bāzes un nogalināja.

Daudzi no viņiem joprojām atdusas masu kapos Bosnijas austrumos. Divi no Bosnijas serbu līderiem - bijušais prezidents Radovans Karadžičs un ģenerālis Ratko Mladičs tiek vainoti kara noziegumos un tiesāti ANO Hāgas tribunālā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!