Foto: Reuters/Scanpix

Nīderlandes premjerministra Marka Rites vadītajai koalīcijai otrdien ar nelielu balsu pārsvaru izdevās noraidīt opozīcijas priekšlikumu par valsts izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) un Ukrainas sadarbības līguma, ko Nīderlandes pilsoņi noraidīja aprīļa sākumā notikušajā referendumā.

Par eiroskeptiskās Sociālistu partijas izvirzīto priekšlikumu balsoja 71 deputāts parlamenta apakšpalātā, kurā kopā ir 150 deputāti. Pret priekšlikumu balsoja 75 likumdevēji.

Sociālisti vēlējās, lai Nīderlande nekavējoties izstājas no ES un Ukrainas sadarbības līguma.

Nīderlandes pilsoņi 6. aprīlī notikušajā referendumā noraidīja ES un Ukrainas līgumu. Referendumā piedalījās 32% nīderlandiešu, un 61% balsoja pret tā dēvēto ES un Ukrainas asociācijas līgumu.

Rite pagājušajā nedēļā solīja panākt risinājumu, kas "būtu godīgs" pret referenduma rezultātiem, solot, ka valdība atbildi sniegs tuvāko divu mēnešu laikā.

Nīderlande, kas ir ES Padomē prezidējošā valsts, ir vienīgā bloka valsts, kas vēl nav ratificējusi ES un Ukrainas vienošanos.

Nīderlandes mediji vēsta, ka Rite tagad var prasīt Briselei, lai vienošanās tekstā būtu norādīts, ka Ukraina nevar pievienoties ES. Cita iespēja būtu sadalīt vienošanos politiskajā un ekonomiskajā sadaļā, un politisko sadaļu atmetot. Rite varētu arī uzstāt, lai no vienošanās teksta tiktu svītrots punkts par ciešāku militāro sadarbību un asāka nostāja pret korupciju Ukrainā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!