Foto: AFP/Scanpix

Nīderlandes prokurori ceturtdien paziņoja, ka neizvirzīs apsūdzības pret trim bijušajiem Nīderlandes armijas komandieriem par to, ka viņi 1995.gada Srebrenicas slaktiņā nav aizsargājuši Bosnijas musulmaņus.

Slaktiņā izdzīvojušie cenšas panākt, ka virsniekiem tiek izvirzītas apsūdzības genocīdā un kara noziegumos.

Srebrenica Bosnijas kara laikā bija viena no ANO izveidotajām "drošajām zonām", kuru apsargāja Nīderlandes karavīri, tomēr 1995.gadā to ieņēma Bosnijas serbu karavīri, kas sev līdzi smagajās automašīnās aizveda tūkstošiem musulmaņu vīriešu un zēnu, kurus pēc tam nogalināja un apraka masu kapos.

Tomēr Nīderlandes prokurori tagad norāda, ka "nav liecību, kuru dēļ viņiem būtu jāveic turpmāka izmeklēšana".

"Balstoties faktu izvērtējumā, sabiedriskās prokuratūras dienests secinājis, ka pret [komandieri] Tomu Karemansu, [viņa vietnieku] Robu Frankenu un [personālsastāva virsnieku] Berendu Ostervēnu nevar tikt izvirzītas kriminālapsūdzības" saistībā ar trīs musulmaņu nāvi slaktiņa gaitā, teikts paziņojumā.

Sūdzību bija iesniedzis Hasans Nuhanovičs, kurš slaktiņā zaudēja vecākus un jaunāko brāli, kā arī Mehida, Damirs un Alma Mustafiči - slaktiņā nogalinātā Rizo Mustafiča atraitne un bērni.

Nuhanovičs, kurš tobrīd bija 27 gadus vecs, strādāja par tulku ANO nīderlandiešu vienībā, bet Mustafičs bija elektriķis. Upuri centās patverties Nīderlandes armijas vienībā, bet, kā norāda sūdzības iesniedzēji, viņi bija spiesti bēgt un nonāca Bosnijas serbu armijas rokās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!