Foto: AFP/Scanpix

Turcijas ģimeņu lietu ministre Fatma Betila Sajana Kaja, sestdien Nīderlandes pilsētā Roterdamā mēģinot rīkot politiskas aģitācijas pasākumu pie Turcijas konsulāta, rīkojusies "bezatbildīgi", svētdienas naktī paziņoja Nīderlandes valdība.

Attiecības starp Turciju un Eiropas valstīm ir pasliktinājušās saistībā ar Eiropas pilsētās plānotiem mītiņiem, kuros Turcijas ministri aģitētu tur dzīvojošos Turcijas pilsoņus 16. aprīlī gaidāmā referendumā balsot par Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana pilnvaru paplašināšanu.

Nīderlandes premjerministra Marka Rites valdība svētdien publicētā paziņojumā uzsvēra, ka Turcijas ministre iepriekš tika brīdināta par to, ka viņas plānotais kampaņas pasākums pie Turcijas konsulāta Roterdamā ir "nevēlams".

Neraugoties uz šo brīdinājumu, ministre tomēr ar automašīnu no Vācijas devās uz Nīderlandi, teikts paziņojumā, kuru publicēja Nīderlandes raidsabiedrība NOS.

Kaja netika ielaista Turcijas konsulātā Roterdamā, un pēc vairākas stundas ilgām sarunām viņa tika izraidīta no Nīderlandes un eskortēta atpakaļ uz Vācijas robežu.

Roterdamas mērs Ahmeds Abutalebs (titulbildē) preses konferencē svētdienas rītā paziņoja, ka Turcijas ministre ir pasludināta par "nevēlamu ārzemnieci" pēc mēģinājuma nokļūt Turcijas konsulātā Roterdamā pretēji Nīderlandes valdības vēlmēm.

Ministre "dodas no Roterdamas uz Vāciju", sacīja Abutalebs. "Valdība viņu nosauca par nevēlamu ārzemnieci, un noteikumi paredz, ka viņa jānosūta atpakaļ uz valsti, no kuras viņa ieradusies."

Mērs atzina, ka pēc vairākas stundas ilgām sarunām izrādījās "neiespējami rast risinājumu". Nīderlandes iestādes vairākkārt bija pavēstījušas Turcijas amatpersonām, ka Kajas ierašanās "nav vēlama", "tomēr viņa nolēma braukt," sacīja Abutalebs.

Roterdamas mērs arī nosodīja Turcijas prezidenta Erdogana izteikumus, kuros viņš sestdien nosaucis nīderlandiešus par "fašistiem, nacistu pēctečiem, kas neko nesaprot no politikas vai starptautiskās diplomātijas".

"Vai viņi nezina, ka es esmu mērs zemē, kuru bombardēja nacisti?" jautāja Abutalebs. 1940. gadā lielu daļu Roterdamas sagrāva nacistiskās Vācijas gaisa spēki "Luftwaffe", un Nīderlandi pēc tam okupēja nacistiskā Vācija.

Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušolu bija plānojis sestdien uzstāties kampaņas mītiņā pie Turcijas konsulāta Roterdamā, bet Nīderlandes valdība anulēja nolaišanās atļauju viņa lidmašīnai, norādot uz "apdraudējumu sabiedriskajai kārtībai un drošībai".

Turcija pēc tam solīja apiet lidojumu aizliegumu un pa sauszemes ceļu nosūtīt uz Roterdamu citu ministru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!