Foto: Publicitātes foto
Nīderlandes labēji centriskās mazākuma valdības partijām un valdību atbalstošajai galēji labējā politiķa Gērta Vildersa partijai nav izdevies panākt vienošanos par taupības pasākumiem, tāpēc ir gaidāmas pirmstermiņa vēlēšanas.

To sestdien pēc tam, kad septiņu nedēļu ilgās sarunas beidzās ar neveiksmi, paziņoja Nīderlandes premjerministrs Marks Rite.

"Man jūs ir jāinformē, ka trim partijām nav izdevies rast kopīgas atbildes," pēc sarunu izjukšanas žurnālistiem Hāgā teica Rite, piebilstot, ka ir gaidāmas ārkārtas vēlēšanas.

Rite sacīja, ka par situāciju ir telefoniski informējis karalieni Beatriksi un pirmdien konsultēsies ar valdību, kā rīkoties tālāk.

Sarunas izjuka, jo tās atstāja Vilderss, ar kura Brīvības partijas (VVP) atbalstu var pastāvēt mazākuma valdība, kuru veido Rites vadītā labēji centriskā liberālā Tautas partija brīvībai un demokrātijai (VVD) un labēji centriskā partija "Kristīgi demokrātiskais aicinājums" (CDA). Valdība tika izveidota 2010.gada oktobrī pēc jūnijā notikušajām vēlēšanām.

Bez Vildersa partijas atbalsta parlamentā nebūtu iespējams pieņemt 10 līdz 16 miljardu eiro (septiņu līdz 11 miljardu latu) vērto taupības paketi.

Bez šiem taupības pasākumiem nākamgad Nīderlandes valsts budžeta deficīts sasniegtu 4,6% no iekšzemes kopprodukta (IKP), bet Eiropas Savienības (ES) normas paredz, ka deficīts nedrīkst būt lielāks par 3% no IKP.

Atsevišķā preses konferencē Vilderss teica, ka iecerētie taupības pasākumi bremzēšot ekonomikas izaugsmi, palielināšot bezdarbu un pazemināšot iedzīvotāju pirktspēju.

Arī Vilderss sacīja, ka ir pienācis laiks pirmstermiņa vēlēšanām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!