Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Nīderlandes valdība sestdien, 18. februārī, izdeva rīkojumu par vairāku Krievijas diplomātu izraidīšanu saistībā ar agresorvalsts centieniem diplomātiskā aizsegā iefiltrēt valstī izlūkdienesta aģentus, ziņo medijs "Politico".

Nīderlande arī paziņoja, ka pirmdien slēgs savu ģenerālkonsulātu Sanktpēterburgā un otrdien Krievijas tirdzniecības biroju Amsterdamā.

Šis paziņojums ir jaunākais pavērsiens jau esošajās nesaskaņās par diplomātu vīzām. Pērnā gada martā pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā Nīderlande aizdomās par spiegošanu izraidīja 17 Krievijas diplomātus. Krievija, atbildot Nīderlandes lēmumiem, izraidīja 15 Nīderlandes diplomātus.

"Sarunas ar Krieviju par diplomātu sūtīšanu no viena posteņa uz otru nav nonākušas pie kopsaucēja," sestdien paziņojumā skaidroja Nīderlandes valdība. "Krievija nerimstoši turpina censties iefiltrēt Nīderlandē kā diplomātus savus izlūkdienesta darbiniekus. Vienlaicīgi Krievija atsakās izsniegt vīzas Nīderlandes diplomātiem ģenerālkonsulātā Sanktpēterburgā un Maskavas vēstniecībā."

Nīderlande situāciju aprakstīja kā nepieņemamu un nekontrolējamu. Amsterdama arī uzsvēra, ka ir svarīgi saglabāt vēstniecības kā komunikācijas kanālus, pat šobrīd, kad attiecības ar Krieviju ir sarežģītākas nekā jebkad. Šobrīd diplomātiem ir divas nedēļas, lai pamestu valsti.

Krievijas Ārlietu ministrija komentējusi, ka tā sniegšot piemērotu atbildi Nīderlandes paziņojumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!