Foto: Reuters/Scanpix
Lai ierobežotu putnu gripas izplatību Eiropas ziemeļvalstīs, Nīderlandē nokautas aptuveni 190 000 pīles, vēsta raidsabiedrība BBC.

Pēc vīrusa atklāšanas Bidinghaizenas ciematā, apmēram 70 kilometrus no galvaspilsētas Amsterdamas, putni iznīcināti sešās fermās.

Nīderlandes varasiestādes neprecizēja kāds vīrusa paveids atklāts, taču ārkārtīgi lipīgais H5N8 paveids iepriekš konstatēts Dānijā, Zviedrijā, Vācijā un Somijā, raksta BBC.

Institūcijas pārbauda visas fermas, kuras ir trīs kilometru rādiusā no Bidinghaizenas ciemata fermas. Tāpat 10 kilometru rādiusā ap fermu noteikts aizliegums pārvadīt putnkopības produktus.

Pirmo reizi H5N8 vīrusa paveids tika konstatēts 2014. gada sākumā Dienvidkorejā. Tālāk tas izplatījās uz Japānu, Ziemeļameriku un Eiropu, radot putnu gripas uzliesmojumus mājputnu fermās 2014. gada rudenī un 2015. gada pavasarī.

Putnu gripai ir vairāki veidi. Vairums vīrusu neapdraud cilvēkus, bet H5N1 un H7N9 ir radījuši nopietnas saslimšanas, norāda Pasaules Veselības organizācija (PVO). Vairums inficēto bijuši tuvā saskarsmē ar dzīviem vai beigtiem putniem. Nav datu, ka ar šiem diviem vīrusa veidiem var inficēties no rūpīgi pagatavotas putna gaļas un olām, piebilst PVO.

H5N1 gadījumā inficēto cilvēku mirstība sasniedz 60 %. No 2003. līdz 2013. gadam H5N1 pasaulē ir izraisījis 384 cilvēku nāvi. Putnu gripas simptomi ir drudzis un klepus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!