Foto: EPA/LETA
Nīderlandes armijas kontingents Afganistānā beigs savu misiju šā gada augustā, paziņoja valsts premjerministrs Jans Peters Balkenende, informē raidorganizācija BBC.

"Ja nenotiks nekas neparedzēts, tad tā tas arī būs," norāda Nīderlandes valdības vadītājs. Ar šo paziņojumu viņš nācis klajā tikai dienu pēc tam, kad kara Afganistānā dēļ izjuka Nīderlandes valdošā koalīcija.

Valdības krīze valstī sākās pēc tam, kad koalīcijas dalībnieki nespēja vienoties par mandāta pagarināšanu 2000 Nīderlandes karavīru dalībai misijā Afganistānā.

Nīderlandes Kristīgi demokrātiskā partija ar premjeru priekšgalā izvērtēja NATO prasību paturēt karavīrus Afganistānā vismaz līdz nākamā gada augustam, savukārt otrs lielākais koalīcijas partneris Darba partija iestājās par "status quo" saglabāšanu, paredzot izvest kontingentu jau šogad.

Pēc 16 stundu ilgušām neveiksmīgām sarunām Darba partija sestdien nolēma izstāties no valdības koalīcijas, kas faktiski padarītu Nīderlandes ministru kabinetu rīcības nespējīgu.

Savukārt premjers pēc sarunām, kurās neizdevās vienoties, piezvanīja Nīderlandes karalienei Beatriksei un lūdza pieprasīt paša vadītās valdības demisiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!