Nīderlandes Veselības aizsardzības ministrija paziņojusi par plāniem vēl uz vienu gadu pagarināt 2003.gadā uzsākto programmu marihuānas izmantošanai medicīniskiem mērķiem.
Marihuāna jeb precīzāk tās ķīmiski aktīvā viela tetrahidrokannabinols (THC) tiek izmantots kā pretsāpju un nomierinošs līdzeklis pacientiem, kas cieš no neizdziedināmām onkoloģiskajām slimībām, AIDS, izkliedētās sklerozes, kā arī hroniskām nervu sistēmas izraisītām sāpēm.

Kā uzskata medicīnas eksperti, programmas darbība vairāku iemeslu dēļ faktiski tikusi izjaukta. Ārsti nelabprāt izraksta marihuānu, jo viņiem nav attiecīgās informācijas par ārstēšanas metodēm, kā arī narkotikas pozitīvajām un negatīvajām īpašībām.

Tomēr galvenais programmas darbības problēmu iemesls ir tas, ka valsts licencētie marihuānas audzētāji neiztur nelegālo tirgoņu konkurenci, kuri marihuānu izplata tradicionālajās "kafejnīcās". Valsts kontrolēta audzētāja ražots viens grams marihuānas maksā no astoņiem līdz 9,5 eiro (no 5,60 līdz 6,70 latiem), bet "kafejnīcās" - četrus eiro (2,80 latus), vēsta AP.

Nīderlandes Farmakoloģijas komiteja oficiāli atļāva marihuānu izmantot kā ārstniecības līdzekli 2003.gadā. Pēc tam praktizējošie ārsti varēja izrakstīt recepti marihuānas lietošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!