Nīderlandes ministri gatavo priekšlikumu, kurā paredzēts aizkavēt to kandidātvalstu iestāšanos Eiropas Savienībā (ES), kuras nebūs līdz galam izpildījušas iestāšanās kritērijus, piektdien informēja ziņu avots Nīderlandes diplomātiskajās aprindās.
Nīderlandes pagaidu valdība piektdien rīko sēdi, kurā tiek apspriesta ES paplašināšanās. Valdība vēlas mazināt parlamentā izskanējušās bažas saistībā ar Eiropas Komisijas ieteikumu šogad pabeigt iestāšanās sarunas ar desmit kandidātvalstīm.

"Ministru kabinets šobrīd apspriež, kādus pēdējos kontroles mehānismus mēs varam ieviest, lai redzētu, vai šīs kandidātvalstis dara to, ko solījušas," ziņu avots sacīja aģentūrai "Reuters".

Pēc viņa teiktā, ministri ierosinās pieņemt normu, kurā teikts, ka, balstoties uz Eiropas Komisijas ziņojumu, kas iznāks nākamajā gadā, tiks rīkota galējā pārbaude par to, vai visas kandidātvalstis atbilst uzņemšanas kritērijiem. "Ja viena no tām neatbilst, tā izjutīs sekas," viņš piebilda.

ES valstu un valdību vadītāji 24. un 25.oktobrī tiksies Briselē. Uzskata, ka šajā apspriedē tiks dota zaļā gaisma desmit kandidātvalstu, tai skaitā Baltijas valstu, iestāšanās sarunu noslēgšanai decembra vidū Kopenhāgenas samitā. Ja viss noritēs, kā plānots, ES uzņems jaunas dalībvalstis 2004.gadā.

Liberālā partija VVD, kura ietilpst trešdien kritušajā Nīderlandes valdībā, paudusi bažas, ka Latvija, Polija un Slovākija nav izpildījušas ES prasības tādās jomās kā pārtikas drošība un muitas noteikumi.

Nīderlandes koalīcijas valdība, kas demisionēja iekšēju nesaskaņu dēļ populistiskajā partijā "Pima Fortujna saraksts", šobrīd pilda pagaidu valdības pienākumus. Tuvāko mēnešu laikā Nīderlandē gaidāmas pirmstermiņa vēlēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!