Nīderlande vēlas iesaistīties Krievijas gāzes vada būvniecības projektā uz Rietumeiropu. To Nīderlandes premjerministrs Jans Balkenende trešdien Hāgā paziņoja Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam.
Nīderlande ir "ļoti ieinteresēta" šajā gāzes vada izbūves projektā, žurnālistiem teica Balkenende.

Putins, kurš jau vienojies par gāzes vada ierīkošanu ar Vācijas kancleru Gerhardu Šrēderu, arī uzsvēra, ka Maskava ir ieinteresēta paplašināt projekta dalībvalstu loku. Kad gāzes vads būs šķērsojis Nīderlandes teritoriju, to varēs pagarināt līdz pat Lielbritānijai, sacīja Krievijas prezidents.

Kā ziņots, minēto projektu kritizē Polija un Baltijas valstis, jo gāzes vads tiks ierīkots Baltijas jūrā, apejot jauno ES dalībvalstu teritorijas.

Putins beidza savu divu dienu vizīti Nīderlandē ar atzinīgiem izteikumiem par Krievijas un Nīderlandes ekonomisko sadarbību, norādot, ka tā varētu būt daudz plašāka.

Pēc Nīderlandes Ekonomikas ministrijas sniegtās informācijas, Nīderlande ir Krievijas otrā lielākā tirdzniecības partnere aiz Vācijas un Nīderlandes eksports uz Krieviju 2004.gadā sasniedza 3,18 miljardus eiro (2,23 miljardi latu) galvenokārt apmaiņā pret gāzi un naftu 6,09 miljardu eiro vērtībā.

Abu valstu ārlietu ministri parakstīja vairākus sadarbības līgumus izglītības, vides un transporta jomā.

Balkenende uzsvēra, ka viņš sarunā ar Putinu pieminējis cilvēktiesību jautājumu un jautājis viņam par Maskavas politiku nemieru pārņemtajā Čečenijā, jo šis jautājums rada bažas Nīderlandē.

Kaut arī šis ir bijis delikāts temats, pēc Balkenendes teiktā, viņš varējis runāt par to ar Putinu atklāti. Krievijas prezidents uzsvēris, ka cīņai pret nemierniekiem jābūt samērotai ar draudiem, ko viņi rada.

"Ziemeļkaukāzā mēs aizstāvam ne vien Krievijas, bet arī Eiropas intereses," sacīja Putins. "Ja teroristiem atļaus izvērst savu darbību vienā reģionā, tā izplatīsies arī citās teritorijās."

Putins atstāja Hāgu trešdien pēcpusdienā.

Otrdienas vakarā karaliene Beatrikse atzinīgi novērtēja Putina pūliņus cīņā pret terorismu.

Putins ieradās Nīderlandē divu dienu valsts vizītē otrdien un tikās ar karalieni Beatriksi un kroņprinci Vilemu Aleksandu, kā arī ar Nīderlandes rūpnieku aprindu pārstāvjiem.

Šī ir pirmā Krievijas valsts vadītāja vizīte Nīderlandē kopš cara Pētera Lielā laikiem aptuveni pirms 300 gadiem.

Putina brauciens uz Hāgu 2004.gada novembrī nav uzskatāms par valsts vizīti, jo tas bija saistīts ar Nīderlandes prezidentūru Eiropas Savienībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!