Foto: Reuters/Scanpix

Pierādījumi norāda uz promaskavisko kaujinieku vainu Malaizijas pasažieru lidmašīnas notriekšanā Ukrainā pirms gada, telekanālam CNN pavēstījuši avoti, kas iepazinušies ar Nīderlandes sagatavoto ziņojuma projektu par izmeklēšanu šajā lietā.

Nīderlande jūlija sākumā nosūtīja iesaistītajām valstīm - Krievijai, Ukrainai, Austrālijai, Malaizijai, ASV un Lielbritānijai - ziņojuma projektu par izmeklēšanu, kuru tā veic pērn Ukrainā notriektās Malaizijas pasažieru lidmašīnas lietā.

Nīderlande norāda, ka ziņojuma projekta saņēmējām ir 60 dienas laika savu piebilžu sagatavošanai. Nīderlande izvērtēs iesniegtos komentārus un sagatavos gala ziņojumu, kuru plānots izplatīt šī gada oktobra pirmajā pusē.

Malaizijas lidmašīna "Boing 777" tika notriekta pagājušā gada 17.jūlijā virs teritorijas Ukrainas austrumos, kuru kontrolē Krievijas atbalstītās teroristu bandas. Katastrofā dzīvību zaudēja visi lidmašīnā esošie 298 cilvēki, tostarp 193 Nīderlandes pilsoņi.

Nīderlande ir uzņēmusies vadošo lomu šīs katastrofas izmeklēšanā, upuru identificēšanā un vainīgo saukšanā pie atbildības.

Divi avoti, kuri iepazinušies ar vairākus simtus lappušu garo ziņojuma projektu, pavēstīja, ka tajā nosaukts precīzs raķetes tips, ar kuru tika notriekta lidmašīna, un raķetes trajektorija.

Ziņojuma projektā minūti pa minūtei aprakstīts reisa "MH17" lidojums, un tajā ne tikai precīzi noteikta raķetes izšaušanas vieta, bet arī identificēti tie, kas kontrolēja teritoriju, un atzīts, ka vainīgi katastrofā ir prokrieviskie kaujinieki.

Daļa vainas jāuzņemas arī "Malaysia Airlines", jo tā nav ņēmusi vērā citu valstu brīdinājumus un nav zinājusi par konflikta zonām, no kurām citas aviokompānijas izvairījās.

Malaizija pagājušajā nedēļā ANO Drošības padomei iesniedza rezolūcijas projektu par ANO tribunāla izveidošanu, lai sauktu pie atbildības vainīgos "Malaysia Airlines" pasažieru lidmašīnas notriekšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!