Foto: AFP/Scanpix
Nīderlandes kroņprincis Villems Aleksanders paziņojis, ka ir nokaunējies par to, ka piedalījies tradicionālajā Karalienes dienas svinību atrakcijā – tualetes poda mešanā, tomēr pasākuma organizatori viņa iebildumus noraidīja.

Nīderlandes troņmantnieks 30.aprīlī, kad tiek atzīmēta Karalienes diena, piedalījās un uzvarēja Rhenenes pašvaldības ciemā jau tradicionāli rīkotajās tualetes poda mešanas sacensībās.

Tomēr, runājot par notikušo pasākumā Roterdamā, 45 gadus vecais princis sacīja, ka jūtoties nokaunējies par to, ka metis oranžo podu, lai gan attīstības valsīs daudziem trūkst piemērotu sanitāro apstākļu.

"Šeit, Nīderlandē, ir pilsētas, kas piedalās podu mešanā, lai būtu par ko pasmieties," teica Nīderlandes kroņprincis, atzīstot, ka "piedalījos ar smaidu, tomēr arī kaunējos, iedomājoties par tiem 2,6 miljardiem cilvēku visā pasaulē, kam nav pat vienkāršākās infrastruktūras, kā ar cieņu izdarīt savas ikdienas vajadzības".

Tomēr sacensību organizators Jakobs Buitenhuiss laikrakstā "Algemeen Dagblad" ceturtdien publicētajā intervijā norādījis, ka prinča attieksme esot "bērnišķīga".

"Jo viņš uzvarēja, mēs pat iedevām viņam kausu, kura augšpusē ir neliels tualetes pods ar striķīti, ar kuru var noraut ūdeni," piebilda Buitenhuiss.

Villems Aleksandrs kopā ar sievu princesi Maksimu piedalījās arī virves vilkšanas sacensībās.

Nīderlandes kroņprincis ir ANO ģenerālsekretāra konsultatīvās padomes ūdens un sanitārajos jautājumos priekšsēdētājs.

Simtiem tūkstoši Nīderlandes iedzīvotāju ik gadu 30.aprīlī iziet ielās oranžās parūkās un dīvainās cepurēs, lai atzīmētu Karalienes dienu, kas valstī ir brīvdiena un kur tiek godināta karalienes Beatrikses mātes karalienes Juliānas dzimšanas diena.

Tualetes podu mešanas sacensību tradīcija iesākās Rhenenes pašvaldības Ahterbergas ciematā 2000.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!