Foto: AP/Scanpix
Nīderlandes augstākā administratīvā tiesa trešdien atzina, ka populārais holandiešu folkloras tēls Melnais Pēteris var publiski parādīties līdzās svētajam Niklāvam.

Hāgas tiesa pasludinājusi, ka Amsterdamas mēram nav tiesības aizliegt šī varoņa izrādīšanu, kas tradicionāli tiek attēlots ar sarkanām lūpām, sprogainiem melniem matiem un lieliem zelta auskariem, tērpies spilgtās viduslaiku drānās.

Iepriekš Amsterdamas tiesa lēma, ka Melnā Pētera tēls nostiprinot negatīvus stereotipus.

Hāgas tiesa šo spriedumu atcēla, tomēr tā nepievērsās jautājumam par rasismu, norādot, ka tas ir ārpus tiesas pilnvarām.

Amsterdama saņēma sūdzības par Melnā Pētera parādīšanos 2013.gada Svētā Niklāva parādes laikā, jo tas pārkāpjot starptautiskās tiesības, kas aizliedz rasismu un diskrimināciju.

Emocijas sita augstu vilni pērn pirms 75.ikgadējās svētā Niklāva un viņa pretrunīgā palīga "atbraukšanas" Amsterdamā tradicionālajos svētkos, kurus bērniem rīko visā Nīderlandē.

Atbilstoši tradīcijai Niklāvs un vairāki desmiti Melno Pēteru novembra trešajā sestdienā dāvanu pilnā kuģī atbrauc no Spānijas.

Trīs nedēļas vēlāk, 5.decembrī, holandieši viens otru apdāvina, dāvanas it kā kopā ar Melno Pēteri izdalījis svētais Niklāvs - Mazāzijas bīskaps ģērbies garā, sarkanā tērpā ar mitru galvā.

Iepriekš veiktā pētījumā konstatēts, ka "daudzi melnie amsterdamieši jūtas diskriminēti un daudzi Amsterdamā atzinuši - viņi var saprast, ka melnādainie jūtas diskriminēti Melnā Pētera dēļ".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!