Lai gan varētu likties, ka iepriekšējo dienu prese nevienam vairs nav interesanta, šobrīd Nīderlandē ir milzīgs pieprasījums tieši pēc "vakardienas avīzēm", vai, precīzāk, - pēc iepriekšējās nedēļas periodiskajiem izdevumiem.
Lai apmierinātu šo dīvaino pieprasījumu, valstī pat izveidojusies vesela lasītās preses izplatīšanas nozare. Ik nedēļu tūkstošiem taupīgu mājsaimniecību visā valstī, īpaši ārpus lielajām pilsētām, saņem īpašu "lasītāja mapi", kurā salikti dažādi preses izdevumi, ko pirms tam kāds izlasītus jau atdevis atpakaļ izplatītājam.

Mape parasti ielikta īpašas krāsas plastmasas maisiņā, un tās cena atkarīga no izvēlētā abonēšanas veida. Piemēram, kompānija "Leeskring" piedāvā ģimenes mapi" ar 13 nedēļas izdevumiem, kam ik reizi tiek pievienots "laimests" - vēl astoņi izdevumi, katru nedēļu citi.

Par jaunu komplektu jāmaksā astoņi eiro (5,62 lati), par nedēļu vecu - 6,39 eiro (4,49 lati), par 10-12 nedēļas vecu - 2,60 eiro (1,83 lati). Var izraudzīties arī "paturamo mapi" ar pavisam veciem žurnāliem par 4,15 eiro (2,91lats), kuri nav jāatdod.

"Tur tiešām ir daudz interesanta, ko lasīt," uzskata izplatītāja Dirkje ten Brinka, kas iznēsā četras nedēļas vecus izdevumus koši sarkanos maisiņos. "Tiesa gan, krustvārdu mīklas lielākoties jau ir aizpildītas," viņa atzinusi. Protams, "otrreizējiem lasītājiem" nav cerību saņemt arī mazās dāvaniņas, kas mēdz būt pievienotas izdevumiem, - kompaktdiskus, smaržas vai atklātnītes.

Kad nedēļu vēlāk ten Brinka savāc atpakaļ izlasītos žurnālus, kas nu ir jau piecas nedēļas veci, viņa tos rūpīgi sakārto atpakaļ mapītē, lai cits kurjers to varētu nogādāt nākamajiem pasūtītājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!