Nigērā norisinās valsts apvērsums un kā vēsta kāds Francijas diplomāts prezidents Mamadu Tandžu, domājams, sagūstījusi armija.

"Ir apvērsuma mēģinājums," sacīja amatpersona, kas vēlējās saglabāt savu anonimitāti. "Viss, ko varu pateikt, ir tas, ka Tandžas situācija nav laba."

To, ka norisinās valsts apvērsums, aģentūrai "Reuters" apliecināja arī kāda izlūkdienesta amatpersona.

"Tas notika pēc kabineta sēdes. Šķiet, ka prezidents Tandža šobrīd atrodas dumpinieku rokās un ka sagūstīti [arī] valdības locekļi," sacīja diplomāts.

Kā ziņots, ceturtdien ap plkst.14.00 pēc Latvijas laika Nigēras galvaspilsētā prezidenta pils apkārtnē uzliesmoja apšaude un, kā vēsta aculiecinieki un avoti drošības spēkos, karavīri, kas Niamejā ieradās bruņumašīnās, uzsākuši apvērsumu.

Pēdējo mēnešu laikā Nigērā pieauga politiskā spriedze, kuru izraisīja Tandžas lēmums atlaist parlamentu, panākot konstitūcijas grozījumus, kas paplašināja viņa pilnvaras un pagarināja prezidentūras termiņu, kurš beidzās pagājušā gada decembrī.

Augustā sarīkotais referendums par konstitūcijas grozījumiem izsauca starptautisko nosodījumu, un pret Nigēru tika vērstas sankcijas.

Konstitucionālā tiesa referendumu pasludināja par nelikumīgu, uz ko Tandža reaģēja, tiesnešus atlaižot un aizstājot tos ar saviem ielikteņiem.

Oktobrī tika apturēta Nigēras darbība Rietumāfrikas valstu savienībā, bet decembrī ANO atcēla atvieglojumus tirdzniecībā ar Nigēru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!