Nigērā apvērsumu sarīkojusī militārā hunta solījusi valstī atjaunot konstitucionālo kārtību un pieņemt jaunu pamatlikumu, pēc tikšanās ar militārajiem līderiem svētdien paziņoja Rietumāfrikas valstu ekonomiskās kopienas (ECOWAS) vadītājs Mohameds Ibns Čambass.

"Viņi mums snieguši nepieciešamās garantijas, ka tiks iesaistīta civilā sabiedrība un politiskās partijas," viņš norādīja ziņu aģentūrai AFP. "Tiks uzsākts dialogs ar būtiskākajiem spēlētājiem, kas vainagosies ar jaunu konstitūciju un pārejas periodu."

Kā jau vēstīts, apvērsumu sarīkojusī militārā hunta piektdien paziņoja, ka gāzusi prezidentu Mamadu Tandžu un atlaidusi valdību, kā arī slēgusi valsts robežas. Jaunie vadoņi - Augstākā Demokrātijas atjaunošanas padome (CSRD) - tāpat norādīja, ka tagad līderis būs pulka vadītājs Salu Džibo, kura smagi bruņotajai vienībai bija izšķirošā nozīme ceturtdien sarīkotajā apvērsumā.

Karavīri Tandžas valdību gāza ceturtdien, iesaistoties apšaudēs, kurās gāja bojā vismaz trīs militārpersonas. Kāds franču diplomāts informēja, ka apvērsumā piedalījusies arī paša prezidenta gvarde.

Savukārt pats Tandža joprojām tiekot turēts prezidenta pilī, pēc tikšanās svētdien atklāja viens no huntas līderiem.

"Tandžas kungs atrodas prezidenta telpās un ir ļoti labā stāvoklī," žurnālistiem pavēstīja pulkvedis Džibrilla Hamidu Hima.

Pēdējo mēnešu laikā Nigērā pieauga politiskā spriedze, kuru izraisīja Tandžas lēmums atlaist parlamentu, panākot konstitūcijas grozījumus, kas paplašināja viņa pilnvaras un pagarināja prezidentūras termiņu, kurš beidzās pagājušā gada decembrī.

Augustā sarīkotais referendums par konstitūcijas grozījumiem izsauca starptautisko nosodījumu, un pret Nigēru tika vērstas sankcijas.

Konstitucionālā tiesa referendumu pasludināja par nelikumīgu, uz ko Tandža reaģēja, tiesnešus atlaižot un aizstājot tos ar saviem ielikteņiem.

Oktobrī tika apturēta Nigēras darbība Rietumāfrikas valstu savienībā, bet decembrī ANO atcēla atvieglojumus tirdzniecībā ar Nigēru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!