Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Nigērijā no gūsta atbrīvotas gandrīz 300 skolnieces, kuras pagājušajā nedēļā valsts rietumos no skolas nolaupīja bruņoti uzbrucēji, atsaucoties uz vietējām amatpersonām, otrdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Bruņota grupa piektdien, 26. februārī, meitenes aizveda no skolas Zamfaras štata Jengebē, kā ziņoja policija, gūsteknes aizvestas uz mežu. Šāda veida nolaupīšanas Nigērijā nav retums un nereti tiek veiktas izpirkuma maksas izspiešanas nolūkos.

Varasiestādes tagad paziņojušas, ka 279 meitenes ir atbrīvotas un precizē, ka iepriekš policijas nosauktais nolaupīto meiteņu skaits – 317 – nav bijis precīzs. Atšķirības skaitļos radušās, jo dažām meitenēm izdevies aizbēgt nolaupīšanas laikā.

Gūstekņu atbrīvošana panākta pārrunu ceļā, atklāj štata amatpersonas, noliedzot, ka uzbrucējiem būtu samaksāts.

BBC atgādina, ka pagājušajā nedēļā Nigērijas prezidents Muhamadu Buhari atzina, ka štatu pašvaldības pagātnē ir maksājušas nolaupītājiem naudā un ar transportlīdzekļiem, un aicināja šādu praksi vairs nepiekopt.

Domājams, ka nolaupītāji izvēlas kā mērķus skolas, jo tad tiek piesaistīts vairāk uzmanības un pret varasiestādēm tiek izdarīts lielāks spiediens iesaistīties ar noziedzniekiem sarunās.

Lai gan vietējās varas noliedz maksāšanu noziedzniekiem, novērotāji ir skeptiski, vai uzbrucēji ķīlniekus atbrīvotu bez kāda labuma saņemšanas – vai nu materiālā formā, vai kā savu apcietināto biedru atbrīvošanu.

Lai gan izpirkuma naudas samaksāšana var glābt dzīvības, no otras puses tā tikai veicina noziedznieku vēlmi piekopt šo rūpalu. Cilvēku nolaupīšana Nigērijā ir plaši sastopama ikdienas parādība, kurai pakļauti kā turīgie, tā nabadzīgie, tā arī drošības iestāžu darbinieki. Cilvēki savu tuvinieku atbrīvošanai mēdz vākt ziedojumus vai pārdot īpašumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!