Foto: AFP/Scanpix
Nigērijas policija izsludinājusi 300 000 ASV dolāru lielu atlīdzību par informāciju, kas varētu palīdzēt atrast un izglābt vairāk nekā 200 skolnieces, kuras nolaupīja islāmistu ekstrēmisti.

Meitenes - lielākoties vecumā no 16 līdz 18 gadiem - tika nolaupītas 14.aprīlī no meiteņu koledžas Čibokas ciematā, Borno štatā.

Atbildību par notikušo uzņēmusies islāmistu ekstrēmistu kustība "Boko Haram", kuras nosaukums tulkojams kā "Rietumu izglītība ir aizliegta".

Ar "Boko Haram" saistītajā vardarbībā šogad Nigērijas ziemeļaustrumos dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 1500 cilvēku, liecina oficiālie dati.

Pirmdienas naktī "Boko Haram" kaujinieku uzbrukumā Borno štata Gamboru ciematam tika nogalināti aptuveni 300 cilvēki.

Uzņemoties atbildību par skolnieču nolaupīšanu, "Boko Haram" līderis Abubakars Šekau šonedēļ draudēja pārdot meitenes, piebilstot, ka viņām vispār nav vajadzējis atrasties skolā, bet domāt par laulībām.

Nigērijas valdība ir izpelnījusies nosodījumu par pasīvo reakciju uz notikušo un daudzviet valstī notikušas demonstrācijas.


Tikmēr Čadas un Kamerūnas valdības noliegušas izskanējušo informāciju, ka nolaupītās meitenes, iespējams, jau izvestas no Nigērijas uz kaimiņvalstīm.

ASV prezidents Baraks Obama otrdien pauda cerību, ka šis traģiskais gadījums pamudinās starptautisko sabiedrību vērsties pret "Boko Haram".

Savienotās Valstis ir nosūtījušas ekspertu komandu uz Nigēriju, lai palīdzētu nolaupīto skolnieču meklēšanā. Arī Lielbritānija paziņojusi, ka nosūtīs uz Nigēriju nelielu komandu, kas palīdzēs valdībai ar padomiem plānošanā un meklēšanas operāciju saskaņošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!