Foto: AFP/Scanpix/LETA

Nigērijas ziemeļos esošā Kano štata asambleja lēmusi piecās daļās sašķelt vairāk nekā divsimt gadu pastāvējušo Kano emīra tradicionāli reliģisko hierarhijas sistēmu, vēsta "Africa News".

Turpmāk štatā būs pieci emirāti – Kano, Rano, Gaja, Karaje un Biči –, nosaka pieņemtais likums. Medijs norāda, ka tas pieņemts, īstenojot štata gubernatora Umaru Abdulahi Gandujes vēlmi ierobežot Kano emīra Muhameda Sanusi II (attēlā centrā) ietekmi.

Korupcijas skandālā iepītais gubernators, lai gan likumu publiski atbalstījis, pilnībā noraidījis aizdomas, ka viņš ir tā autors vai rosinātājs. Tā vietā likums formāli sagatavots, balstoties uz aktīvistu veidotas petīcijas pamata.

Internetā pēdējā laikā populāri kļuvuši vairāki video, kuros emīrs skarbi kritizē korupciju un štata valdošās kliķes prioritātes. Tie gubernatoram neesot nākuši pie sirds, un rezultātā viņa politiskais spēks asamblejā rosinājis emīra valdījumā esošās teritorijas pārdali. Savukārt opozīcijā esošie tautas pārstāvji protestā asamblejas ēku balsojuma laikā pametuši.

Nigērijas likumi valstī nosaka, ka emīri rotācijas kārtībā ieņem tradicionālo valdnieku priekšsēdētāja amatus, skaidro "Info Guide Nigeria". Viņu pienākumi pamatā ietver tikšanos ar vietējo kopienu vecākajiem, padomu došanu valsts ierēdņiem un politiskajiem līderiem, kultūras tradīciju uzturēšana, kā arī viņi nes daļēju atbildību par tautas likumpaklausību, tostarp nodokļu maksāšanu, un šķir strīdus par laulībām un īpašumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!