Foto: AFP/Scanpix

Aptuveni 30 islāmistu grupējuma ”Boko Haram” kaujinieki nogalināti sadursmē ar Nigērijas armiju valsts ziemeļaustrumos. Kritis esot arī augsta ranga islāmistu komandieris, kurš pazīstams kā vienacainais Bakaka, atsaucoties uz militārpersonām, vēsta raidsabiedrība BBC.

Kaujas ar islāmistiem svētdien Damaturu pilsētā notikušas vairākas stundas. 10 aizdomās turētie kaujinieki ir arestēti. Armijas paziņojumā teikts, ka nogalināts arī ”bēdīgi slavenais vienacainais Bakaka”, kurš ir islāmistu lauka komandieris un tuvs grupējuma līdera Abubakara Šekaua sabiedrotais. Šīs ziņas gan nav iespējams neatkarīgi pārbaudīt, norāda BBC.

Radikālais islāmistu grupējums ”Boko Haram”, kura nosaukums tulkojumā nozīmē "nē Rietumu izglītībai", vēlas panākt šariata likumu ieviešanu valstī. Grupējums ir uzņēmies atbildību par daudziem teroraktiem valstī. Parasti tie bijuši vērsti pret skolām, baznīcām, policijas iecirkņiem un valsts iestādēm Nigērijas ziemeļos.

Kopš 2010. gada grupējuma sarīkotajos uzbrukumos gājuši bojā aptuveni 1400 cilvēku.

Nigērijas militāristi nesen paziņoja par ievērojamiem panākumiem cīņā ar ”Boko Haram”. Damaturu pilsēta ir viena no vietām, kuru islāmistu vardarbība skārusi visvairāk. Septembrī armija paziņoja, ka operācijā Damaturu iznīcināti 35 kaujinieki.

Tomēr cilvēktiesību aktīvisti ziņo, ka armijas operācijās pret kaujiniekiem iet bojā arī civiliedzīvotāji, bet aresti bieži notiekot nešķirojot aizturēto piederību grupējumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!