Foto: AFP/Scanpix
Nigērijas ziemeļos svētdien notikušos spridzinātāju pašnāvnieku uzbrukumos baznīcām un tiem sekojošos kristiešu jauniešu nemieros pret musulmaņiem ir gājuši bojā vismaz 52 cilvēki un ievainoti vairāk nekā 150, pirmdien paziņoja amatpersonas.

Iepriekš bija ziņots par 45 bojāgājušajiem un vairāk nekā 100 ievainotajiem.

Atbildību par uzbrukumiem baznīcām pirmdien uzņēmās radikālo islāmistu sekta "Boko Haram", paziņojot, ka tie bija "atriebība par daudzajām nežēlībām, ko kristieši ir pastrādājuši pret musulmaņiem".

"Allāhs ir sniedzis mums uzvaru uzbrukumos, ko rīkojām pret baznīcām Kadunā un Zarijā, kuros gāja bojā daudzi kristieši un drošības institūciju darbinieki," teikts "Boko Haram" elektroniski izplatītajā paziņojumā.

Kadunas štata pilsētu ielas pirmdien bija slēgtas, nestrādāja bankas un veikali, bet tukšajās ielās patrulēja karavīri, jo ir izsludināta komandantstunda.

Kadunas štata valdība diskutēja par iespēju pārcelt vidusskolas eksāmenus, kurus komandantstundas dēļ skolēni nevar apmeklēt.

Sprādzieni vienas stundas laikā tika sarīkoti pret vismaz trim baznīcām Kadunas štatā, pamatīgi sabojājot to ēkas.

Spridzinātāji pašnāvnieki uzbruka divām baznīcām Zarijas pilsētā un vienai baznīcai Kadunas pilsētā. Nezināmas izcelsmes sprādzieni notika arī pie baznīcām Nasaravas un Barnavas pilsētās.

Par sprādzieniem sašutuši vietējie kristiešu jaunieši bloķēja ceļu uz valsts galvaspilsētu Abudžu, vilka ārā no automašīnām musulmaņus un vairākus no viņiem nogalināja. Kristiešu pūļi ar mačetēm un nūjām arī siroja pa Kadunas pilsētu.

Kadunas štata varas iestādes izsludināja diennakti ilgu komandantstundu, un armija un policija mēģina atjaunot kārtību.

"Boko Haram", kas vēlas plašāku šariata (islāma likumu) pielietošanu, ir uzbrukusi baznīcām, bāriem, policijai, armijai, politiķiem, sabiedriskiem un reliģiskiem līderiem. Kopš 2009.gada sektas sarīkotos uzbrukumos gājuši bojā vairāk nekā tūkstoš cilvēki.

Nigērijā apmēram 50% iedzīvotāju ir musulmaņi, bet apmēram 48% - kristieši. Musulmaņi dzīvo galvenokārt valsts ziemeļos, bet kristieši - galvenokārt dienvidos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!