Foto: Reuters/Scanpix

Nigērijas Bruņotie spēki, kuri valsts ziemeļu daļā karo ar radikālo sunnītu grupējumu "Boko Haram", noslepkavojuši aptuveni 300 šiītu musulmaņus, ziņo "Amnesty International". Daļa sadedzināti dzīvi, turklāt upuru vidū esot arī bērni.

Cilvēktiesību organizācija armiju apsūdz Nigērijas Islāma kustības dalībnieku nelikumīgā slepkavošanā, kas Zarijas pilsētā īstenota pērnajā gadā no 12. līdz 14. decembrim.

"Bija tumšs un no attāluma varēju tikai redzēt lielu uzkalniņu, bet, kad pienācu tuvāk, redzēju, ka tā ir liela līķu kaudze. Es nekad nebiju redzējis tik daudz mirušo. Es ļoti nobijos un skrēju projām. Tas bija briesmīgs skats, un es to nespēju dabūt ārā no savas galvas," minēts kāda aculiecinieka liecībā, kurš nogalinātos redzējis pie vietējās slimnīcas morga.

Armija savukārt norāda, ka bijusi spiesta rīkoties, kad ar Nigērijas Islāma kustību saistīti cilvēki uzbrukuši bruņoto spēku konvojam un mēģinājuši nogalināt militārās vienības vadītāju. Lielākā daļa valstī dzīvojošo musulmaņu ir sunnīti, taču Ībrahīma al Zakzaku vadītā Nigērijas Islāma kustības dalībnieki ir izņēmums. Viņi seko nu jau mirušā Irānas revolūcijas līdera Ajatolla Homeinī idejām.

Pēc uzbrukuma armijas konvojam, karavīri veica reidus pilsētas medicīniskajās iestādēs, Zakzaku birojā un citās organizācijas ēkās. Aculiecinieki ziņo, ka šajās vietās karavīri šāvuši pa cilvēkiem, nešķirojot, vai tie ir vīrieši, sievietes vai bērni.

Vēlāk armija aizdedzinājusi vietējo slimnīcu, un daudzi ievainotie miruši no ievainojumiem, nesaņemot medicīnisko palīdzību. Tāpat daudzi slimnīcā sadeguši dzīvi. "Es izbēgu no uguns, rāpojot uz ceļiem, sasniedzu savas mājas, kur slēpos līdz nākamajam rītam. Nezinu, cik ievainoto sadega slimnīcā. Desmitiem, desmitiem tur bija," organizācijas "Amnesty International" pastāstījis kāds liecinieks, kurš pats iepriekš armijas uzbrukumā bija guvis vairākas šautas brūces.

Decembrī amatpersonas paziņoja, ka armijas uzbrukumā gājuši bojā aptuveni 60 cilvēki, taču organizācija aplēsusi, ka viņu skaits varētu pārsniegt 350.

Pēc satelītattēliem izšķirta arī vieta, kurā varētu atrasties upuru masu kaps, kurā karavīri centušies slēpt nozieguma apmērus. "Īstās šausmas, kuras šajās divās dienās pieredzēja Zarijas iedzīvotāji, vēl tikai tiks atklātas. Pēc tām līķi mētājās pilsētas ielās un tika krauti kaudzēs. Vairāki ievainotie tika sadedzināti dzīvi," atklāj "Amnesty International" Āfrikas nodaļas izmeklēšanas un aizstāvības direktors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!