Foto: stock.xchng

Nigērijas islāma ekstrēmisti, kas pērn saņēma par ķīlniekiem vienu Lielbritānijas un vienu Itālijas pilsoni, ceturtdien ķīlniekus nogalināja, kad notika operācija ar mērķi viņus atbrīvot, paziņoja Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons.

Britu inženieris Kriss Makmanuss un viņa itāļu kolēģis Franko Lamolinara tika nolaupīti pagājušā gada maijā Kebi štatā Nigērijas ziemeļrietumos. Nolaupītāji viņus ceturtdien nogalināja Nigērijas ziemeļrietumos Sokoto pilsētā, kas ir Sokoto štata galvaspilsēta.

Kamerons, paziņojot par ķīlnieku nāvi, uzņēmās atbildību par atļauju veikt viņu atbrīvošanas operāciju pēc tam, kad bija saņemta "ticama informācija" par ķīlnieku atrašanās vietu un par to, ka palielinājušies draudi viņu dzīvībai.

Saskaņā ar Kamerona teikto ķīlniekus mēģināja atbrīvot Nigērijas varas iestādes ar britu atbalstu. Britu mediji piektdien ziņoja, ka operācijā piedalījusies Lielbritānijas specvienība "Special Boat Service" (SBS).
Vietējie iedzīvotāji stāstīja, ka Sokoto pilsētā nepabeigtā ēkā notikusi vairākas stundas ilga apšaude.

Nigērijas prezidents Gudlaks Džonatans paziņoja, ka slepkavību izdarījuši radikālo islāmistu grupējuma "Boko Haram" dalībnieki un ka slepkavas ir aizturēti.

"Boko Haram", kas vēlas plašāku šariata (islāma likumu) pielietošanu Nigērijā, ir uzbrucis baznīcām, bāriem, policijai, armijai, politiķiem, sabiedriskiem un reliģiskiem līderiem. Līdz šim nebija ziņots, ka tas būtu nolaupījis cilvēkus.

Itālijas premjers Mario Monti telefonsarunā ar Džonatanu lūdza sniegt detalizētas ziņas par notikušo. Itālijas ekspremjers Masimo d'Alema, kurš tagad vada parlamenta drošības jautājumu komiteju, kritizēja ķīlnieku atbrīvošanas operāciju, kas esot rīkota, neinformējot Itāliju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!