Foto: Reuters/Scanpix
Nigērijas islāmistu sekta "Boko Haram" sestdien uzņēmās atbildību par bumbu uzbrukumiem policijas iecirkņiem un baznīcām Nigērijas ziemeļaustrumu pilsētā Damaturu, kuros piektdien gāja bojā vismaz 63 cilvēki.

"Mēs esam atbildīgi par uzbrukumiem Borno [štatā] un [Jobes štata] Damaturu pilsētas," telefonsarunā aģentūrai AFP paziņoja "Boko Haram", kuras nosaukums no vietējās hausas valodas burtiski tulkojams kā "Rietumu izglītība ir grēks", pārstāvis Abuls Kaka.

"Boko Haram" tiek vainota par vairākiem bumbu sprādzieniem un uzbrukumiem ar šaujamieročiem, kas pārsvarā notika Nigērijas ziemeļaustrumos.

"Mēs turpināsim uzbrukumus federālajai valdībai līdz drošības spēki nepārtrauks mūsu locekļu un miermīlīgo civiliedzīvotāju vajāšanu," solīja Kaka.

Simtiem cilvēku tika ievainoti, kad sprādzieni piektdien nogranda pie pilsētas policijas galvenās mītnes, trīs policijas iecirkņiem un sešām baznīcām un armijas bāzes. Amatpersonas paziņojušas, ka divus no sprādzieniem sarīkoja pašnāvnieki.

"Ir apstiprināta 63 cilvēku nāve," paziņoja amatpersonas, norādot, ka upuru skaits vēl var pieaugt.

Uzbrukumu virkne notika tikai divas dienas pirms sestdien sāksies ikgadējie musulmaņu pasaules Upurēšanas svētki, kas šogad turpināsies līdz trešdienai.

Policijas spēki ir mobilizēti ārkārtas situācijai visā valstī.

"Boko Haram" kaujinieki jau agrāk ir uzbrukuši policijas, militārajiem, reliģiskajiem un civilajiem līderiem, kā arī politiķiem.

Sekta, kas vēlas islāma valsts izveidi Nigērijas ziemeļos, 2009.gadā īstenoja sacelšaos, ko drošības spēki vardarbīgi apspieda.

"Boko Haram" uzņēmās atbildību arī par Apvienoto Nāciju Organizācijas mītnes spridzināšanu Nigērijas galvaspilsētā Abudžā, kurā gāja bojā 24 cilvēki, kā arī jūniā notikušo uzbrukumu valsts policijas galvenajai mītnei Abudžā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!