Foto: AP/Scanpix

Skaļi sprādzieni un šāvienu troksnis satricinājis Nigērijas ziemeļu pilsētu Maiduguri, kurā ir liela radikālo islāmistu kaujinieku grupas ”Boko Haram” ietekme, otrdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Informācija ir nepilnīga, bet bojā gājuši esot desmit cilvēki, kuru skaitā arī vairāki karavīri. Ir aizdedzināta vietējā pamatskola un radio tornis.

Kaujas darbība sākusies jau pirmdienas pēcpusdienā un turpinājusies arī pēc tumsas iestāšanās. Karavīri esot slēguši gandrīz visas ielas pilsētas centrā. Aculiecinieki stāsta, ka pirms apšaudes sākšanās kāds uzbrucējs ir nošāvis satiksmes regulētāju pie armijas kontrolpunkta.

Oktobrī Maiduguri jau piedzīvoja traģēdiju, kad pēc bumbas sprādziena, kurā gāja bojā armijas virsnieks, karavīri esot nošāvuši līdz 30 civiliedzīvotāju. Pēc sprādziena, kurš bijis vērsts pret armijas patruļu, karavīri atklājuši uguni ļaužu pārpildītā ielā. Pati armija gan noliedz civiliedzīvotāju nogalināšanu.

Radikālais islāmistu grupējums ”Boko Haram”, kura nosaukums tulkojumā nozīmē "nē Rietumu izglītībai", vēlas panākt šariata likumu ieviešanu valstī. Grupējums ir uzņēmies atbildību par daudziem teroraktiem valstī. Parasti tie bijuši vērsti pret skolām, baznīcām, policijas iecirkņiem un valsts iestādēm Nigērijas ziemeļos.

Kopš 2010. gada grupējuma sarīkotajos uzbrukumos gājuši bojā aptuveni 1400 cilvēku. Nigērijas militāristi nesen paziņoja par ievērojamiem panākumiem cīņā ar ”Boko Haram”. Tomēr cilvēktiesību aktīvisti ziņo, ka armijas operācijās pret kaujiniekiem iet bojā arī civiliedzīvotāji, bet aresti bieži notiekot nešķirojot aizturēto piederību grupējumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!