Foto: PantherMedia/Scanpix
Zvērināto tiesa ASV Teksasas štatā lēmusi par 150 miljardu dolāru (aptuveni 75 miljardi latu) lielas kompensācijas izmaksāšanu zēna Robina Midltona ģimenei, kurš nomira no ādas vēža 12 gadus pēc tam, kad viņu cits pusaudzis aplēja ar benzīnu un aizdedzināja, vēsta BBC.

BBC norāda, ka šī ir lielākā par veselībai nodarīto kaitējumu civillietā pietiesātā kompensācija ASV. Līdz šim rekords piederēja vairākām kompensācijām, kas kolektīvi piedzītas no tabakas kompānijām, kurām bija jāmaksā 145 miljardi dolāru (apmēram 72,5 miljardi latu).

Uzbrukuma brīdī 1999.gadā Robinam bija astoņi gadi. Uzbrucējs bija 14 gadus vecais Dons Vilberns Kolinss, kurš jau iepriekš puisim bija draudējis ar vardarbību. Midltonu ģimenes advokāts Kreigs Siko paziņojis, ka tagad, pēc kompensācijas pietiesāšanas, viņa nākamais uzdevums ir panākt notiesājošu spriedumu Kolinsam. Advokāts uzskata, ka puisis ir vainojams slepkavībā.

2001.gadā Kolinss tika notiesāts par mazgadīgo pavešanu un kopš tā laika viņš praktiski nepārtraukti nonāk cietumā par dažādiem noziegumiem, vēsta BBC. 2012.gada septembrī Kolinsu var atbrīvot no ieslodzījuma pirms termiņa.

Robina Midltona lietas materiāli liecina, ka 1999.gadā Kolinss, būdams vēl pusaudzis, piesēja astoņus gadus veco Midltonu pie koka, aplēja ar benzīnu un aizdedzināja. Bērnam izdevās izrauties no cilpām, taču viņš smagi cieta, gūstot 99% ķermeņa apdegumu.

Vairākus mēnešus pēc notikušā zēns ārstējās, viņam veiktas neskaitāmas ādas pārstādīšanas operācijas, taču 2011.gada 29.aprīli viņš nomira no ādas vēža. Kā norāda ģimenes advokāts Siko – slimības iemesls bijuši apdegumi.

Advokāts Deivids Vokers teicis, ka Kolinsam toreiz netika uzrādīta apsūdzība par uzbrukumu, jo "šī lieta bija ļoti sarežģīta, tajā bija daudz neskaidrību un maz atbilžu, nebija drošības, ka apsūdzību var pierādīt."

2011.gadā pēc Midltona nāves krimināllieta atkal atjaunota. Taču, kā norādījis Vokers, tas, vai Kolinsu aizturēs un tiesās, ir vēl atkarīgs no tālākās izmeklēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!