Foto: AP/Scanpix

Neilgi pēc ziņojuma publicēšanas par februārī islāmista sarīkoto nāvējošo apšaudi Kopenhāgenā, no amata atkāpies Dānijas izlūkošanas aģentūras vadītājs Jens Madsens, ceturtdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Ne pats Madsens paziņojumā, ne tieslietu ministre Mette Frederiksena neatklāj, vai atkāpšanās ir saistīta ar policijai veltīto kritiku par reakciju uz uzbrukumu.

Februārī 22 gadus vecs islāmists Omars el Huseins uzbrukumos sinagogai un runas brīvībai veltītā pasākumā, kurā piedalījās latviešu izcelsmes karikatūrists Lāršs Vilks, nogalināja divus cilvēkus un ievainoja piecus policistus. Uzbrucēju policija nošāva.

"Nav noslēpums, ka šis ir ļoti prasīgs amats," teikts Madsena paziņojumā par atkāpšanos, kur arī uzsvērts, ka amatā pavadītais laiks nav bijis viegls.

"Pēc rūpīgas apsvēršanas es ar Tieslietu ministrijas pastāvīgo sekretāri un Valsts policijas komisāru esmu vienojies, ka tagad uzņemšos jaunus uzdevumus Dānijas policijas attīstīšanai," norāda Madsens.

Valdības ziņojumā par februāra uzbrukumu tiek kritizēta policijas darbība pēc uzbrukuma. Pēc pirmās apšaudes pie kultūras centra pagāja gandrīz četras stundas, līdz policisti tika izvietoti pie Kopenhāgenas galvenās sinagogas, kur notika otrs uzbrukums, norādīts ziņojumā.

"Tas ir par ilgu. Tas acīmredzami nav apmierinoši. To nevar paskaidrot," paziņoja tieslietu ministre Frederiksena.

Pats uzbrucējs Huseins divas nedēļas pirms apšaudēm tika izlaists no cietuma. Par spīti cietuma amatpersonu brīdinājumiem, ka ieslodzījuma laikā Huseins varētu būt kļuvis radikālāks, Dānijas Drošības un izlūkošanas aģentūra neuzskatīja, ka viņš plāno kādu uzbrukumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!