Foto: Reuters/Scanpix

Sešus gadus pēc gāšanas no Ēģiptes prezidenta amata, no ieslodzījuma atbrīvots Hosni Mubaraks, vēsta raidsabiedrība BBC.

88 gadus vecā Mubaraka advokāts informējis, ka bijušais prezidents no militārās slimnīcas Kairā devies uz savu māju Heliopolē.

Jau ziņots, ka Apelācijas tiesa šomēnes attaisnoja Mubaraku lietā par protestētāju nogalināšanu 2011. gada "arābu pavasara" nemieru laikā. Ēģiptes prokurors pagājušās nedēļas pirmdienā ļāva atbrīvot Mubaraku.

Militārajā slimnīcā Mubaraks uzturējies kopš 2013. gada.

Bijušajam Ēģiptes prezidentam 2012. gadā tika piespriests mūža ieslodzījums.

2015. gada maijā tiesa lēma, ka bijušo prezidentu var atbrīvot, taču tagadējā līdera Abdelfataha al Sisi valdība nesteidza to darīt, iespējams, bažījoties par negatīvu sabiedrības reakciju.

Sisi Mubaraka valdīšanas laikā bija militārās izlūkošanas vadītājs, bet 2013. gadā viņš valsts apvērsumā gāza demokrātiski ievēlēto Mubaraka pēcteci Mohamedu Mursi.

2011. gada revolūcijā, kas noveda pie 30 gadus valdījušā Mubaraka atkāpšanās no amata, drošības spēku operācijās pret protestētājiem Ēģiptes pilsētās gāja bojā vairāk nekā 800 cilvēku. Mubaraks noliedza apsūdzības, ka viņš būtu devis rīkojumu nogalināt demonstrantus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!