Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas opozīcijas aktīvists Aleksejs Navaļnijs, kurš pēc 15 diennakšu aresta par 26. marta mītiņiem Krievijā pirmdien atbrīvots no ieslodzījuma, aicina uz jaunām protesta akcijām pret varas korupciju.

Navaļnijs, kurš pieteicis cīņu par prezidenta krēslu 2018. gada vēlēšanās, savā jaunākajā videoblogā trešdien norāda, ka valdība joprojām nav sniegusi atbildes par premjerministra Dmitrija Medvedeva iespējamo korupciju, kas apskatīta viņa vadītā pretkorupcijas fonda pētījumā par valdības vadītāja slepenajiem īpašumiem.

Tieši šis pētījums par Medvedeva neticami grezno dzīvesveidu, tā ignorēšana valsts medijos un Kremļa klusēšana šajā sakarā veicināja to, ka 26. martā Krievijā notika gadiem nepieredzēti plaši protesti pret korupciju, uz kuriem ļaudis mudināja Navaļnijs.

Miermīlīgi mītiņi notika vairāk nekā 80 Krievijas pilsētās. Tā kā akcijas daudz kur netika atļautas, aptuveni 1000 cilvēku tika aizturēti. Akcijas pirmajās minūtēs tika aizturēts un uz 15 diennaktīm arestēts arī pats Navaļnijs.

Opozicionārs videouzrunā norāda, ka joprojām par pētījumā paustajiem faktiem nav ierosināta krimināllieta, Medvedevs nav atkāpies no amata (vien pastāstījis par "kompotu"), nav sākta parlamenta izmeklēšana.

Taču Kremlis naski centās aizliegt mītiņus, aizturēja miermīlīgus protestētājus, kā arī centās ierobežot informācijas izplatīšanos gan par pētījumu, gan pašiem protestiem, atzīmē Navaļnijs. Savukārt mācību iestādēs audzēkņiem skaidrots, kāpēc nedrīkst piedalīties protestos pret korupciju, viņš atgādina.

Varas klusēšana un atbilžu nesniegšana pati par sevi ir sava veida atbilde tautai, norāda politiķis. "Mums pilnīgi skaidri, precīzi un bez kompromisiem Kremlī un visos varas līmeņos pateica: "Tātad, ļaudis, mēs zagām, zogam un zagsim kādā mērogā vien sagribēsim"," stāsta Navaļnijs.

Korupcijas apkarotājs šajā sakarā aicina visus patriotus neatkarīgi no politiskajiem uzskatiem pulcēties uz miermīlīgiem mītiņiem pret korupciju 12. jūnijā, kad tiek atzīmēta Krievijas diena.

Navaļnijs uzrunā arī vēršas pie prezidenta Vladimira Putina un premjera Medvedeva, norādot, ka nav vajadzības valsts medijos izplatīt "pasaciņas" par "nekārtībām un Maidaniem" – mītiņi ir plānoti masveidīgi, bet miermīlīgi un ievērojot likumus.

"Jūsu pienākums atbilstoši likumam ir nodrošināt ļaudīm iespēju piedalīties tādās akcijās. Ja Krievijas pilsonim Krievijas dienā nav tiesību iziet ielās ar Krievijas karogu, tas nozīmē, ka jūsu vienīgais mērķis ir visas valsts pārvēršana jūsu privātajā naudasmakā. Tam mēs nekad nepiekritīsim," brīdina Navaļnijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!