No Baikonuras kosmodroma trešdienas rītā veiksmīgi startējusi Krievijas raķete ar Eiropas satelītu tīkla "Galileo" pirmo sastāvdaļu.
17.gadsimta itāliešu astronoma vārdā nosauktā sistēma "Galileo", kas sastāvēs no 30 satelītiem, ir paredzēts kā konkurējošs projekts ASV Globālai pozicionēšanas sistēmai (GPS) un to būvē industrijas giganti no visas Eiropas Savienības (ES).

"Starts notika laikā. Raķete drīz sāks nogādāt satelītu orbītā," pavēstīja Krievijas kosmosa aģentūras pārstāvis.

Raķete pacēlās plkst. 5.19 pēc Griničas laika (plkst. 7.19 pēc Latvijas laika) un trīs stundas un 42 minūtes vēlāk "Galileo" pirmo satelītu "Giove A" paredzēts nogādāt orbītā 23 200 km virs Zemes, kur tas izmēģinās jaunās tehnoloģijas un nesīs visprecīzāko atompulksteni, kāds jebkad nogādāts kosmosā.

"Pašlaik visi parametri ir normāli," žurnālistiem sacīja Eiropas Kosmosa aģentūras pārstāvis Marko Falkone.

Tomēr, vai misija ir bijusi veiksmīga, varēs uzzināt ne ātrāk kā pēc septiņām stundām, kad būs pārbaudīta satelīta saules bateriju un transmisiju sistēmu darbība.

"Galileo" ir autonoma Eiropas civilās satelītu navigācijas un laika sinhronizācijas globāla sistēma, ko izveidojusi Eiropas Savienība, tās dalībvalstis, Eiropas Kosmosa aģentūra un citas struktūrvienības.

Atšķirībā no Amerikas GPS sistēmas, kas tika izstrādāta militāro mērķu noteikšanai un pozicionēšanai, "Galileo" ir civils projekts.

Visas sistēmas izmaksas, ietverot 30 satelītu palaišanu un Zemes iekārtu instalāciju, sasniedz 3,8 miljardus eiro (2,67 miljardus latu).

Radio satelītsistēma ļauj raidītāja/uztvērēja īpašniekam precīzi noteikt kāda kustīga vai nekustīga objekta atrašanās vietu jebkurā laika momentā, saņemot signālus no viena no mākslīgajiem Zemes pavadoņiem.

Plānots, ka "Galileo" sistēma sāks darboties 2008.gadā un tā tiks plaši izmantota autotransportā, dzelzceļa satiksmē, jūras un gaisa transporta navigācijā, meklēšanas un glābšanas operācijās un lauksaimniecībā.

Šī sistēma varēs sadarboties gan ar ASV globālās pozicionēšanas sistēmu (GPS), gan ar Krievijas sistēmu GLONASS, kuras atšķirībā no "Galileo" finansē un kontrolē militārās varas iestādes. Eiropas projekts paredz veidot neatkarīgu vienotu pieeju šādai sistēmai, ko abas minētās sistēmas nevar garantēt.

Vienīgi ASV (GPS) un Krievijai (GLONASS) šobrīd ir šādas tehnoloģijas, bet abas sistēmas tiek finansētas militāru mērķu vārdā, tāpēc to signāli jebkurā mirklī var tikt bloķēti vai traucēti, lai aizstāvētu šo valstu intereses, atzinusi EK.

ES projektā ir iesaistījusi daudzus starptautiskos partnerus, sākot no Ukrainas līdz Izraēlai un Ķīnai.

Projektā piedalās Eiropas kosmosa aviācijas gigants EADS, Francijas kompānijas "Thales" un "Alcatel", Lielbritānijas "Inmarsat", Itālijas "Finmeccanica", Spānijas AENA un "Hispasat", kā arī apvienība, kurā ietilpst "Deutsche Telekom" un Vācijas Kosmosa aviācijas centrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!