Kā liecina apsekojumi septiņos Ukrainas reģionos, kuros savulaik tika izvietoti no avarējušās Černobiļas atomelektrostacijas radioaktīvā piesārņojuma zonas evakuētie bērni, faktiski nav atrasts neviens pilnīgi vesels bērns vai pusaudzis.
Šādu atziņu starptautiskajā konferencē "Piecpadsmit gadi kopš Černobiļas katastrofas" nolasītajā ziņojumā izteica Ukrainas veselības aizsardzības ministra pirmā vietniece Olga Bobiļova.

Bobiļova norādīja, ka patlaban pastāvīgā medicīnas kontrolē atrodas vairāk nekā pusmiljona bērnu jeb 20,3 procenti no visiem evakuētajiem bērniem. 15 gadu laikā šādu bērnu saslimstība gandrīz trīskāršojusies, un katram šādam bērnam konstatētas vismaz divas slimības.

Mediķus visvairāk satrauc iedzimtie bērnu defekti, jo pēc Černobiļas katastrofas šie rādītāji ir pieauguši 7,7 reizes, bet pēc 1993.gada - par 40,6 procentiem. Visbiežāk bērni sirgst ar sirds un asinsvadu, kā arī kaulu un muskuļu sistēmu slimībām. Tieši iedzimtās patoloģijas dēļ pērn miruši 63 bērni.

Černobiļas AES darbu oficiāli izbeidza pērnā gada decembrī. Katastrofa 1986.gada 26.aprīlī tiek uzskatīta par smagāko miera laiku kodolnelaimi un tā vainojama tūkstošiem cilvēku nāvē. Pirmie gāja bojā cilvēki, ka piedalījās pēckatastrofas ugunsgrēka dzēšanā un teritorijas dezaktivācijas darbos tūlīt pēc incidenta. Šobrīd Černobiļas avārijas sekas uz savu veselību izjūt katrs 16. Ukrainas pilsonis. Miljoniem cilvēku cieš no radioaktīvā piesārņojuma sekām Krievijā un Baltkrievijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!