ASV Teksasas štatā tiek pārbaudītas trīs govis un divi brieži ar stīvu kaklu un pietūkušu mēli un galvu, lai noskaidrotu, vai šo dzīvnieku saslimšanu izraisījis kontakts ar kosmosa kuģa "Columbia" atlūzām, otrdien paziņoja štata Dzīvnieku veselības komisija.
Čerokī apgabals, kurā atrasti saslimušie dzīvnieki, atrodas Teksasas austrumos, kur nokrita "Columbia" atlūzas. Dzīvniekus pārbauda Teksasas mājlopu veterinārārsti un veterinārs no Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA), lai noskaidrotu saslimšanas cēloņus.

"Mēs gribam noskaidrot, vai dzīvnieki laizījuši tās ["Columbia" atlūzas] vai nonākuši tuvā kontaktā ar ķīmiskām nogulsnēm no šiem fragmentiem," sacīja Dzīvnieku veselības komisijas vadītājs.

Saslimušie dzīvnieki ir ievietoti karantīnā, līdz tiks noskaidrots, vai tie neapdraud citu mājlopu vai cilvēku veselību.

Čerokī apgabalā ir atrasti vairāki simti "Columbia" atlūzu un dažas no tām nokritušas nebrīvē turētu briežu aplokā, no kura nākuši abi saslimušie brieži. Pagājušajā nedēļā Teksasas ekologi ziņoja, ka atlūzu vācēji dažos rajonos konstatējuši bīstamas ķimikālijas un radioaktīvas vielas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!