Foto: LETA

Izvērsti centieni no jauno sankciju saraksta, ko Eiropas Savienība (ES) plāno noteikt Baltkrievijai, izslēgt Baltkrievijas valsts lidsabiedrību "Belavia", Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis sacīja intervijā raidsabiedrībai LRT.

"Ir ļoti satraucoša ziņa, ka no sankciju saraksta, kā šķiet, mēģina izslēgt teju vienu no svarīgākajiem elementiem - sankcijas attiecībā uz lidsabiedrību "Belavia", kas, kā zināms, ir atbildīga par lielu Baltkrievijā nogādāto migrantu skaitu," brīdināja ministrs.

Tiek izskatīts jautājums arī par Sīrijas lidsabiedrības svītrošanu no saraksta.

Kā norādīja ministrs, viņam nav precīzas informācijas par to, kura puse nākusi klājā ar šādu priekšlikumu, bet neizslēdza, ka tā varētu būt Vācija.

ES ārlietu ministri šonedēļ apstiprināja jaunu sankciju noteikšanu Baltkrievijai, uzdodot diplomātiem sagatavot konkrētu personu, iestāžu un uzņēmumu sarakstu, kas pakļaujami sankcijām.

Sankcijas tiek noteiktas par Minskas lomu migrācijas krīzē uz Baltkrievijas robežas ar ES valstīm.

Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko režīma izvērstā hibrīduzbrukuma ietvaros aizvadīto mēnešu gaitā notikuši centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā no Baltkrievijas iesūtīt tūkstošiem nelegālo imigrantu, kuru lielākā daļa kā tūristi ieradušies Baltkrievijā no Irākas.

Savukārt kopš pagājušās pirmdienas notiek masveidīgi migrantu mēģinājumi no Baltkrievijas puses vardarbīgi ielauzties Polijas teritorijā.

ES apsūdzējusi Minskas režīmu centienos tādējādi atriebties par atbalsta sniegšanu baltkrievu opozīcijai un par sankcijām, kas vērstas pret Baltkrieviju, reaģējot uz pagājušā gada protestu vardarbīgo apslāpēšanu.

Lukašenko hibrīdoperācijas īstenošanā svarīga loma bijusi lidsabiedrībām, kas irākiešus un citu Tuvo Austrumu valstu pilsoņus masveidā nogādājušas uz Baltkrieviju, lai viņi tad mēģinātu nelegāli iekļūt ES.

Ņemot vērā ES brīdinājumus, vairākas Tuvo Austrumu valstis un lidsabiedrības pēdējā laikā apturējušas migrantu došanos uz Baltkrieviju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!